Internet heeft invloed op artsenbezoek

Internet blijkt een belangrijke bron voor mensen die op zoek zijn naar informatie over gezondheid en zorg. In de beslissing om wel of niet naar de huisarts te gaan, speelt internet een minder grote rol.

Toch besluit nog een op de tien mensen op basis van de gevonden informatie niet naar de (huis)arts te gaan en het zelf op te lossen, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in Huisarts & Wetenschap.

Mijn kind zit onder de rode vlekken. Wat is dat? NIVEL-programmaleider Judith de Jong: “Steeds meer mensen raadplegen internet voor informatie over hun gezondheid of zorg. Uit onderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het NIVEL blijkt dat driekwart van de mensen in het voorafgaand halfjaar minstens één keer op internet naar gezondheidsinformatie heeft gezocht.”

Wat heb ik?
Ruim 90% gebruikt internet omdat dit de snelste manier is om aan informatie te komen, meer dan 80% vanwege de beschikbaarheid van actuele informatie. Als voorbereiding op een bezoek aan een arts wordt internet minder gebruikt. Mensen zoeken vooral naar omschrijvingen (83%), behandelingen (77%) en oorzaken (76%) van klachten, ziekten en aandoeningen. Op basis van de gevonden informatie besluit 17% naar de (huis)arts te gaan en 11% dit juist niet te doen. Vanwege informatie op internet besluit 4% het advies van de (huis)arts niet op te volgen en 2% een andere arts te bezoeken voor een second opinion.

Bijna een derde past zijn leefstijl aan op basis van informatie op internet, een kwart gebruikt daardoor vitamines, mineralen of kruiden. Er is niet onderzocht welke rol internet speelt tijdens het bezoek aan de arts. In hoeverre op internet gevonden informatie een rol speelt tijdens het consult, is op basis van dit onderzoek niet te zeggen.

Consumentenpanel Gezondheidszorg
Het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het NIVEL verzamelt meningen over en ervaringen met de gezondheidszorg onder de algemene bevolking in Nederland. Het panel bestaat uit circa 6.000 personen van 18 jaar en ouder.

Plaats een reactie