Internationale prijs voor samenwerking in strijd tegen darmkanker

0
591

Eind 2010 besloot Het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) samen met Agendia en AstraZeneca, twee internationaal toonaangevende bedrijven met elk hun eigen specialiteit, een unieke samenwerking aan te gaan op weg naar een betere behandeling van darmkanker, een ziekte die zowel bij mannen als vrouwen in de top 3 staat van meest voorkomende vormen van kanker. Deze samenwerking heeft dit jaar de Scrip Best Partnership Alliance Award gewonnen.

Personalized medicine
Geen enkele tumor is hetzelfde en niet elk medicijn werkt bij elke patiënt even goed. Het NKI-AVL doet al jaren onderzoek naar wat personalized medicine genoemd wordt, de zoektocht naar een therapie op maat waarbij de patiënt die behandeling – of combinatie van behandelingen – krijgt die werkt, waar hij of zij dus echt beter van wordt.

Samenwerking
Eind vorig jaar besloot AstraZeneca, een groot internationaal farmaceutisch bedrijf, eveneens dat personalized medicine – het vinden van de juiste medicijnen met behulp van biomarkers – de toekomst heeft. Zij ging daarom een unieke samenwerking aan met Agendia, gespecialiseerd in molecular diagnostics, en het NKI-AVL, dat de nodige kennis in huis heeft op het gebied van functional genomics en system biology.

Juryrapport
Dat deze drie partners elkaar uitstekend aanvullen, wordt bevestigd door de jury van de jaarlijkse Scrip Awards, die onlangs in Londen werden uitgereikt. “This is a model of how bio/pharma and academia can work in new paradigms involving a biotech and a pharma and a major academic research centre,” aldus het juryrapport. “This has the potential to pioneer new understanding of colorectal cancer and result in new diagnostics to understand a personalised approach to the treatment of this disease that does not now exist.”

De hoop is dat een betere, individuelere behandeling van darmkanker, waarbij de verschillende typen kunnen worden herkend en kunnen worden gekoppeld aan de juiste behandeling (medicijnen die nu al op de markt zijn), zo een stuk dichterbij komt.