Internationale Biomassa Conferentie

Op 2 en 3 november 2011 organiseren Essent en RWE Supply and Trading voor de tweede maal de Internationale Biomassa Conferentie op de Amercentrale in Geertruidenberg. Het tweedaagse evenement staat volledig in het teken van biomassa. Internationaal gerenommeerde sprekers delen hun visie op de thema’s ‘Biomass for Electricity Generation’ en ‘Biobased Economy’.

Het programma in een notendop
Op beide dagen zullen diverse experts (1) uit de energiesector, de politiek en de maatschappij de bezoeker meenemen in de veelbelovende, maar ook complexe wereld van biomassa en de biobased economy. Zij zullen spreken over beleid, wetgeving en het toekomstperspectief van biomassa, de behoefte aan een stabiel klimaat voor ondernemers en de rol van de overheid hierin. Maar ook de technologische ontwikkelingen zullen de revue passeren.

Een economie op duurzame basis
Fossiele brandstoffen beheersen nog steeds de energievoorziening, de transportsector en een groot deel van de chemische industrie. Nina Skorupska, Essent’s Chief Technology Officer: ‘Eén ding is zeker: er komt een tijd dat duurzame alternatieven hun plaats moeten en zullen innemen. Groene grondstoffen (biomassa) zullen vanwege de relatief lage prijs, hoge mate van beschikbaarheid en duurzaamheid de basis gaan vormen voor de biobased economy.’ De conferentie staat volledig in het teken van deze actuele thematiek.

Een bijzondere locatie
Essent zet voor de (nabije) toekomst in op het vervangen van steenkolen door biomassa in bestaande energiecentrales, zoals de Amercentrale in Geertruidenberg en straks de centrale in de Eemshaven. ‘Het vervangen van steenkolen door duurzame biomassa is een zeer kosteneffectieve en snelle manier om CO2 te verminderen. ‘We maken gebruik van bestaande energiecentrales en de al aanwezige infrastructuur en aansluitingen op het net. Biomassa is beschikbaar op aanvraag, in tegenstelling tot bijna alle andere duurzame alternatieven. Daarom is biomassa een belangrijke bouwsteen voor een betrouwbare en duurzame opwek van elektriciteit’, zegt Remco Frenken, Head of Global Green Commodities RWE Supply & Trading. Essent vervangt op dit moment op de Amercentrale al op grote schaal steenkolen door biomassa en loopt internationaal voorop in de ontwikkeling van deze techniek. In een van de twee eenheden van de Amercentrale wordt op dit moment 35% (op massabasis) biomassa meegestookt en zijn er succesvolle tests gedaan met een verhouding van 50% houtkorrels en 50% kolen. Dit maakt de Amercentrale als locatie tot de ideale gastheer voor deze biomassa conferentie.

Voor de tweede maal
In november 2009 organiseerde Essent haar eerste internationale biomassa conferentie. Met circa 200 specialisten en belangstellenden uit alle hoeken van de wereld mochten we spreken van een groot succes. Ook deze editie van de conferentie is bedoeld om visies op biomassa en de weg naar de biobased economy te delen en om de krachten te bundelen.

(1) O.a. Nina Skorupska – Chief Technology Officer Essent, Ruud Lubbers – Rotterdam Climate Initiative en voormalig minister-president van Nederland, Remco Frenken – Head of Global Green Commodities RWE Supply & Trading, Paul Coffey – Chief Commercial Officer RWE Innogy en Roel Bol – Programmadirecteur biobased economy van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie

Plaats een reactie