Internationale bijwerkingenweek: samen voor veilig medicijngebruik

De internationale bijwerkingenweek is een jaarlijkse campagne waar medicijnautoriteit CBG en Bijwerkingencentrum Lareb aan meewerken. Dit jaar gaat de internationale bijwerkingenweek op maandag 7 november van start. Het doel van deze week is aandacht geven aan het belang van het melden van bijwerkingen. Dit jaar is er extra aandacht voor hoe patiënten en zorgverleners zelf kunnen bijdragen aan veilig medicijngebruik.

Veel mensen ervaren vooral de positieve effecten van hun medicijnen, maar elk medicijn heeft een risico op bijwerkingen. Hoe meer we weten over deze bijwerkingen, hoe veiliger medicijnen gebruikt kunnen worden.

Veilig medicijngebruik

Voordat medicijnen op de markt komen, worden ze uitgebreid onderzocht en door het CBG beoordeeld op veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit. Zo weten we al veel over deze medicijnen, maar nog niet alles. Sommige bijwerkingen ontdekken we pas wanneer veel verschillende mensen een medicijn gebruiken. Het kan ook zijn dat bijwerkingen pas na langdurig gebruik van het medicijn ontstaan. Of er ontstaan bijwerkingen omdat een medicijn in combinatie met andere medicijnen wordt gebruikt. Daarom is het belangrijk dat we de veiligheid van medicijnen ook na goedkeuring goed in de gaten houden.

Als zorgverlener of patiënt kun je in Nederland zelf een melding doen van een vermoedelijke bijwerking van medicijnen. Bijwerkingencentrum Lareb verzamelt, registreert en analyseert deze meldingen om inzicht te krijgen in bijwerkingen van medicijnen.

Em. prof. dr. Ton de Boer, Collegevoorzitter medicijnautoriteit CBG:

“Een melding is niet automatisch een bijwerking. We analyseren meldingen goed om te beoordelen of er een relatie is tussen het medicijn en de bijwerking. We spreken pas van een bijwerking wanneer het waarschijnlijk is dat de klachten daadwerkelijk door het medicijn komen.”

Elke melding geeft kennis

Het maakt niet uit of je jouw medicijn bij de apotheek haalt of bij de drogist, en of je het dagelijks gebruikt of eenmalig. Voor elk medicijn kun je een bijwerking melden. Ook wanneer je er niet zeker van bent dat de klachten door het medicijn komen.

Dr. Agnes Kant, Directeur Bijwerkingencentrum Lareb:

“Ook bijwerkingen die bekend zijn en in de bijsluiter staan mogen gemeld worden. Want ook door het melden van bekende bijwerkingen krijgen wij meer kennis. Denk bijvoorbeeld aan de ernst van de klachten en in welke mate de bijwerking het dagelijks leven beïnvloedt. Zo krijgen wij ook meer inzicht in hoe de klachten verlopen.”

Voor elke patiënt het juiste medicijn

Als zorgverlener kun je patiënten helpen als ze bijwerkingen ervaren. Je kent de geschiedenis van de patiënt en kunt goed beoordelen of de klacht door het medicijn komt of dat er iets anders meespeelt. Als je vermoedt dat de bijwerking door het medicijn komt, kun je de bijwerking van de patiënt melden. Met de kennis over bijwerkingen kunnen artsen en patiënten samen de keuze voor een medicijn beter afwegen. Zo wordt voor elke patiënt het juiste medicijn gevonden.

Hoe bijwerkingen melden?

Iedereen kan een vermoedelijke bijwerking melden bij Bijwerkingencentrum Lareb, via www.mijnbijwerking.nl. Bespreek vermoedelijke bijwerkingen daarnaast ook altijd met je arts of apotheker.

Over de internationale bijwerkingenweek

De internationale bijwerkingenweek is een jaarlijkse (social) mediacampagne, georganiseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dit jaar doen hier 82 landen aan mee. In Nederland zijn dit medicijnautoriteit CBG en Bijwerkingencentrum Lareb.

Met de Nederlandse hashtag #Bijwerkingenweek (en internationale hashtag #MedSafetyWeek) vragen wij van 7 tot en met 11 november via (social) media aandacht voor het melden van vermoedelijke bijwerkingen. Ook geven we dit jaar meer uitleg over de registratie en analyse van meldingen, en het proces van geneesmiddelenbewaking.

Weten waarom melden belangrijk is? En wat er met een melding gebeurt? Volg ons dan op Twitter en LinkedIn!

Meer informatie over bijwerkingen

Plaats een reactie