Internationaal onderzoek naar terugkeer van darmkanker

Het aantal nieuwe gevallen van darmkanker per jaar in Nederland is met ruim 42 procent gestegen in 10 jaar tijd. Door nieuwe en effectieve vormen van behandeling overleven gelukkig steeds meer mensen deze ziekte. Deze mensen kampen vervolgens wel met onzekerheid over wat te doen om terugkeer van darmkanker te voorkomen. Hierover is nog weinig bekend. Daarom financiert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds een nieuw onderzoek naar de rol van voeding en leefstijl bij terugkeer van darmkanker.

In Nederland staat darmkanker op de derde plaats in de lijst van meest voorkomende kankersoorten bij zowel mannen als vrouwen. In het jaar 2011 waren er bijna 13.300 nieuwe gevallen van darmkanker geregistreerd, ruim 42 procent meer dan in het jaar 2001. Ook wereldwijd is darmkanker kankersoort nummer drie voor wat betreft het aantal nieuwe gevallen per jaar. Vijf jaar na diagnose leeft ongeveer 60 procent van de patiënten nog.

Wetenschappelijk onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft aangetoond dat onder andere een voedingspatroon met veel rood en bewerkt vlees het risico op darmkanker verhoogt. Voedingsvezels en lichaamsbeweging, daarentegen, verlagen het risico op darmkanker. Of dit ook geldt voor het risico op de terugkeer van darmkanker bij voormalige patiënten moet nu onderzocht worden. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds financiert daarom een nieuw internationaal onderzoek, geleid door Dr. Judy Ho van de Universiteit van Hong Kong, dat hier meer inzicht in kan geven.

Dr. Judy Ho en haar team gaan de haalbaarheid onderzoeken van interventies op het gebied van voeding en lichaamsbeweging bij voormalige darmkankerpatiënten. Het gaat om personen bij wie de behandeling van darmkanker afgerond is. Een groep deelnemers krijgt een interventie op het gebied van lichaamsbeweging, met als doel de hoeveelheid lichaamsbeweging te verhogen tot 60 minuten per dag gedurende 5 dagen per week. Een tweede groep deelnemers krijgt een interventie op het gebied van voeding, met als doel minder dan vijf porties rood vlees per week (waarvan minder dan twee porties bewerkt vlees) en minder dan twee porties geraffineerde graanproducten per dag te eten. Een derde groep krijgt een combinatie van beide interventies, en bij een controlegroep zal er geen interventie plaats vinden.

Blijkt tijdens dit onderzoek dat de interventies haalbaar zijn bij voormalige darmkankerpatiënten, dan wordt er op grotere schaal een leefstijlinterventie toegepast om de effecten op het risico op terugkeer van darmkanker in kaart te brengen. Het onderzoek vindt plaats in Hong Kong, waar darmkanker net als in Nederland een van de meest voorkomende kankersoorten is.

Nadia Ameyah, directeur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “De stijging in het aantal nieuwe gevallen van darmkanker per jaar in Nederland is zorgwekkend. Gelukkig overleven steeds meer mensen darmkanker. Het is voor deze mensen belangrijk om te weten wat ze zelf kunnen doen om de kans op terugkeer van de ziekte te verkleinen. Wij hopen met dit innovatieve en grensverleggende project meer inzicht te krijgen in de terugkeer van darmkanker. Hiermee kunnen wij advies geven aan voormalige darmkankerpatiënten om hen te helpen bij de preventie van terugkeer van de ziekte.”

Plaats een reactie