Internationaal kwaliteitskeurmerk voor UMC Utrecht

Het UMC Utrecht heeft als eerste ziekenhuis in Nederland het internationale keurmerk JCI behaald volgens de nieuwe accreditatienormen. Voor het keurmerk is het ziekenhuis getoetst op de academische normen, dat houdt in dat is gekeken naar meer dan 1400 aspecten van kwaliteit van zorg, onderzoek en onderwijs. Wereldwijd halen minder dan 5% van alle ziekenhuizen het keurmerk in één keer.

De Joint Commission International (JCI) is een WHO-erkende organisatie die wereldwijd zorginstellingen toetst. Voor de accreditatie zijn JCI-auditoren het afgelopen jaar meerdere keren in het ziekenhuis geweest. Vorige week hebben inspecteurs van JCI zes dagen lang diverse afdelingen van het UMC Utrecht met onaangekondigde bezoeken verrast.

Dr. Enrico Baldatoni, teamleider van de JCI-auditcommissie, complimenteerde het UMC Utrecht als geheel en gaf aan “er trots op te zijn dat het UMC Utrecht en JCI partners zijn met betrekking tot het voldoen aan internationale standaarden voor kwaliteit en patiëntveiligheid.”

Complimenten waren er ook voor het 125 jaar oude WKZ, het meest kindvriendelijke kinderziekenhuis dat de JCI-auditcommissie, naar eigen zeggen, ooit had gezien.

JCI accreditation

JCI werkt volgens de tracer-methodiek, waarbij de inspecteurs het spoor – een trace – volgen dat een patiënt op zijn of haar weg door de organisatie aflegt: vanaf de telefonische aanmelding, het contact met de baliemedewerker, de opname en behandeling tot en met het hele proces daarna. JCI kijkt naar de directe patiëntenzorg, bijvoorbeeld naar aspecten van hygiëne, medicatieveiligheid, preventie van infecties en veiligheid bij operaties.

Prof. dr. Jan Kimpen, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMC Utrecht: “De accreditatie is voor ons een bevestiging dat we op een goede manier bezig zijn met de kwaliteit van zorg. Patiënten mogen er daarom op vertrouwen dat zij in het UMC Utrecht de best mogelijke zorg krijgen, dat hebben we met dit keurmerk bewezen.”

Onderwijs en onderzoek
JCI neemt ook andere aspecten onder de loep, zoals onderhoud van apparatuur, voedselveiligheid en rampenparaatheid. In totaal is het UMC Utrecht op meer dan 1400 aspecten getoetst. Sinds januari dit jaar keurt JCI de ziekenhuizen bovendien op hoe het onderwijs en onderzoek is geregeld, ook weer vanuit het perspectief van kwaliteit en patiëntveiligheid.

Het UMC Utrecht is het derde ziekenhuis in Europa dat ook daarvoor de accreditatie heeft behaald. De JCI-inspecteurs waren in het bijzonder te spreken over de medische opleidingen, hierop hadden zij geen enkel punt van kritiek. “Onderwijs en klinisch-wetenschappelijk onderzoek zijn in een academisch centrum onlosmakelijk met de zorg voor patiënten verbonden. Ik ben erg trots op onze medewerkers omdat zij hebben aangetoond dat we ook op die gebieden op hoog niveau te functioneren en aan strenge internationale standaarden voldoen.” aldus Kimpen.

Het UMC Utrecht verdiende met de accreditatie het Gold Seal of Approval van JCI en schaart zich daarmee in de rij van toonaangevende zorginstellingen in de wereld. In Nederland heeft het AMC in oktober 2012 de JCI-accreditatie voor zorg gehaald. In Europa werden het Universiteits Ziekenhuis Leuven en Sint Vincent’s University Hospital in Dublin eerder door JCI op zorg, onderzoek en onderwijs geaccrediteerd.

JCI is een internationale non-profit kennisorganisatie die al meer dan 75 jaar de meest toonaangevende zorginstellingen in de wereld ondersteunt en stimuleert in het continu optimaliseren van de kwaliteit en veiligheid van de geboden zorg. JCI toetst aan een patiëntgericht normenkader waarbinnen kwaliteit en veiligheid centraal staan.

Plaats een reactie