Intensief natraject cruciaal voor succes maagband

Uit een studie van Ziekenhuis Rijnstate onder 99% van de patiënten die tussen 1995 en 2003 in het Arnhemse ziekenhuis een maagband lieten plaatsen tegen overgewicht blijkt dat de lange termijn (10 jaar) resultaten teleurstellend zijn. Maar liefst tweederde van alle patiënten verliest meer dan 50% van hun overgewicht enige tijd na het plaatsen van de maagband. Helaas komen de kilo’s bij de meeste patiënten na zo’n 5 jaar weer terug. De studie roept de vraag op of het plaatsen van een maagband nog wel toekomst heeft. De chirurgen van Ziekenhuis Rijnstate menen van wel, mits er een intensief voor- en natraject plaatsvindt. Het natraject in Rijnstate is verlengd van 1 naar 5 jaar, met meer dan 20 controles in het eerste jaar.

De studie
Met een maagband wordt de maag verkleind, waardoor de patiënt minder kan eten. Daardoor verliest hij een groot deel van zijn overgewicht en verminderen aandoeningen en klachten die verband houden met het overgewicht, zoals suikerziekte en hart- en vaatziekten. Tussen 1995 en 2003 werd bij 201 patiënten in Ziekenhuis Rijnstate een maagband geplaatst. 99% van deze patiënten is betrokken in de studie naar de lange termijn resultaten van de maagband. Wat blijkt:

– Circa tweederde van de patiënten verliest op een bepaald moment na de operatie meer dan 50% van het overgewicht. De meeste patiënten (tweederde) komen echter na enige tijd ook weer zo’n 30 tot 40% aan.
– Bij een derde van de patiënten werd de maagband uiteindelijk weer verwijderd, als gevolg van onvoldoende gewichtsverlies of doordat er complicaties waren.
– In totaal heeft slechts eenderde van de patiënten nog een goed functionerende maagband na 10 jaar.
– Patiënten met een maagband bereiken minder goed resultaat als ze het natraject niet volledig doorlopen.

Intensief voor- en natraject
De studie roept de vraag op of de maagband nog toekomst heeft. Chirurg van de Alysis Zorggroep, de heer Ignace Janssen is hierover positief: “Vroeger was er veel minder nazorg. We zagen de patiënt maar enkele keren in het eerste jaar. Nu is er een gespecialiseerd team bij de behandeling betrokken met naast de chirurg ook een diëtist, een sportfysiotherapeut en een gespecialiseerd verpleegkundige. Ook kijken een endocrinoloog en een maag-darm-lever arts mee als dat nodig is. Het natraject hebben we daarbij sterk uitgebreid, van één jaar naar vijf jaar begeleiding met circa 20 controles in het eerste jaar. Tussendoor worden extra controles ingepland als dat nodig is. Dit doen we in samenwerking met de Nederlandse Obesitas Kliniek. Hierdoor beschikken we over 5 locaties waar we patiënten kunnen zien. We zijn daardoor dicht bij de patiënt. En dat bevordert de therapietrouw en het resultaat. Het effect van de intensieve nazorg gaan we uiteraard jaarlijks onderzoeken.“

Plaats een reactie