Installatie Verpleegkundige Adviesraad in Diaconessenhuis Leiden

Het Diaconessenhuis heeft een Verpleegkundige Adviesraad (VAR), en slaat daarmee een brug tussen verpleegkundigen en Raad van Bestuur. Op 28 maart 2011 ondertekenden VAR-voorzitter Sita Splinter en lid Raad van Bestuur Marja Weijers het reglement. De VAR is geïnstalleerd in aanwezigheid van Tweede Kamerlid Sabine Uitslag en V&VN-directeur Atie Schipaanboord.

VAR-voorzitter Sita Splinter (links) en lid Raad van Bestuur Marja Weijers ondertekenen het reglement.

Voorzitter Splinter heeft zes leden, verpleegkundigen van verschillende afdelingen, om zich heen verzameld. Vertegenwoordigd in een VAR kunnen verpleegkundigen de kennis van de werkvloer en de kennis van het management beter op elkaar laten aansluiten. Ook hoopt Splinter via de VAR de verpleegkundige beroepsgroep meer voor beleidsmatige zaken te interesseren. Anderzijds kan de VAR voor de Raad van Bestuur een klankbord zijn. Reden waarom Weijers de installatie van een VAR op haar wensenlijstje had staan.

Schipaanboord steunt het initiatief van harte. Tot haar genoegen beschikt inmiddels 75% van de ziekenhuizen over een VAR. En omdat steeds meer verpleegkundigen lid zijn van de V&VN (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland), kan de beroepsgroep ook in de politiek steeds beter haar stem laten horen.

Een VAR in alle zorginstellingen, daarvoor pleitte Uitslag recentelijk bij de staatssecretaris. Als oud-verpleegkundige juicht zij het toe dat verpleegkundigen meer invloed uitoefenen op het beleid. En dan niet als teckeltje, dat naar behoefte op schoot wordt genomen en geaaid, zoals Uitslag het zo mooi verwoordde, maar als Deense dog. Als partij om rekening mee te houden. Tot slot daagde zij de VAR van het Diaconessenhuis uit tot agendasetting, en nodigde ze de leden uit voor een gesprek in Den Haag.

Plaats een reactie