Inschrijving kwaliteitsregister niet verplicht voor verpleegkundigen

Verpleegkundigen zijn niet verplicht om zich in te schrijven bij een kwaliteitsregister. Dit is ook niet nodig om herregistratie in het verplichte BIG-register te garanderen. Abvakabo FNV verneemt de laatste tijd dat werkgevers in de gezondheidszorg met dat argument het kwaliteitsregister van V&VN promoten. Dit is onjuist, aldus Elise Merlijn, bestuurder Zorg bij Abvakabo FNV.

Een kwaliteitsregister staat los van het BIG-register en inschrijving in een kwaliteitsregister heeft niets te maken met het inschrijven in het BIG register.’Wat we zien, is dat ziekenhuizen en de beroepsvereniging Verzorgenden en Verpleegkundigen Nederland (V&VN) onderling hebben afgesproken dat de werkgever het lidmaatschap van V&VN voor het personeel betaalt en zo korting bedingt op het inschrijfgeld van het kwaliteitsregister V&VN. Wij vinden dit een dubieuze koppelverkoop en het druist in tegen de vrije keuze van vereniging’, zegt Merlijn.

Abvakabo FNV en de andere vakbonden NU’91 en CNV Publieke Zaak stimuleren juist inschrijving in een kwaliteitsregister. Merlijn: ‘Het kwaliteitsregister moet dan wel onafhankelijk zijn en onder dezelfde voorwaarden toegankelijk zijn voor alle verpleegkundigen en verzorgenden. Zolang dit niet het geval is, kun je jouw deskundigheidsbevordering ook op andere manieren bijhouden.’

Hiertoe hebben bonden samen met de werkgevers een zorgportfolio ontwikkeld via de O&O fondsen. Dit zorgportfolio wordt aan medewerkers aangeboden om het geleerde en gedane (digitaal) bij te houden. Het zorgportfolio kan als leidraad dienen voor functioneringsgesprekken en carrièreplanning en ontwikkeling.

Plaats een reactie