Bij de Enschede Marathon op zondag 21 april 2013 wordt een bewegingsanalyse van vier deelnemers gemaakt door onderzoekers van Roessingh Research and Development.
Tijdens de Enschede Marathon wordt, in kader van het project MeasuRun, continu het looppatroon in kaart gebracht met bewegingssensoren van Xsens en worden mogelijke effecten van vermoeidheid op het looppatroon zichtbaar gemaakt. De technologische innovatie in meettechniek maakt het voor het eerst mogelijk daadwerkelijk tijdens een marathon de looptechniek vast te leggen en te analyseren.
Het project MeasuRun is een onderzoek naar mogelijkheden tot het meten van relevante veranderingen in looptechniek onder invloed van vermoeidheid. Hierin werken Roessingh Research and Development (RRD), Xsens en de Stichting Enschede Marathon samen. Binnen dit technologisch innovatieve (pilot) project wordt gebruik gemaakt van door Xsens ontwikkelde bewegingssensoren en een door RRD ontwikkelde meetapplicatie (FUSION).
Door middel van acht 3D-bewegingssensoren wordt het effect van vermoeidheid op het looppatroon geanalyseerd. De draadloze bewegingssensoren zijn bevestigd op de kleding van de deelnemers en bevinden zich op verschillende plekken op het lichaam, onder andere op de voeten en onderbenen. De bewegingsdata wordt draadloos naar een tablet gestuurd. Hiervoor is het noodzakelijk dat de loper begeleid wordt door een fietser die de tablet meeneemt waarop de informatie binnen komt. Er wordt ook gebruik gemaakt van hartslagmeting, om de fysiologische belasting te bepalen.
De data levert per proefpersoon een individueel looppatroon op en geeft inzicht in effecten van de vermoeidheid op het looppatroon. De afwijkingen kunnen worden vergeleken met de blessurehistorie van de loper, het trainingsniveau en de prestatie tijdens de marathon.
De resultaten van dit onderzoek zullen inzicht geven in hoe techniekveranderingen onder invloed van vermoeidheid gedurende een marathon te meten zijn en of en hoe deze kunnen worden gebruikt om de link tussen techniekverandering en het ontstaan van blessures te leggen. De steeds groter wordende groep van Lopers kan hiermee inzicht worden gegeven in hoe hun looppatroon verandert onder invloed van vermoeidheid en hoe zij gerichter kunnen trainen om hun individuele looppatroon langer vast te houden.
In 1947 werd de eerste Enschede Marathon gelopen. Enschede Marathon de oudste marathon van Nederland en West Europa.
Innovatieve bewegingsanalyse tijdens Enschede Marathon – goo.gl/KQ2oX – @enschedemaratho, @gem_enschede, @atletiekunie
— Gezondheidskrant (@Gezondheidskrnt) 2 april 2013