Innovatieve behandeling van blaaskanker

In de behandeling van het spierinvasieve blaascarcinoom (blaaskanker waarbij blaastumoren zijn doorgegroeid in de spierlaag van de blaas) is er weinig veranderd in de voorbije jaren. Het wegnemen van de blaas (cystectomie) blijft de gouden standaard. Veel urologen in de Benelux bieden hiervoor de klassieke open operatie aan.

Echter kan vandaag de dag deze ingreep door middel van een kijkbuisoperatie (laparoscopische cystectomie) worden uitgevoerd. Sinds 2006 wordt die nieuwe kijkbuisoperatie uitgevoerd door slechts drie urologen in Nederland. Opmerkelijk, omdat uit onderzoek blijkt dat patiënten sneller herstellen en hun activiteiten terug kunnen oppakken, minder pijn hebben en minder kans hebben op complicaties na een kijkbuisoperatie. Ook blijkt uit onderzoek dat de kijkbuisoperatietechniek niet meer behoort tot het tijdperk van experimentele chirurgie, maar wereldwijd wordt uitgevoerd in de meeste topcentra voor kijkbuischirurgie.

Laurent Fossion, Roy Hassakhan en Mircea Onaca zijn sinds 2006 de enige drie urologen in Nederland die de blaas via een kijkbuisoperatie (laparoscopisch) verwijderen bij blaaskanker en zij doen dit ook op zeer regelmatige basis. Een ingewikkelde operatie. De drie urologen hebben hun krachten gebundeld. Fossion: “Door het bundelen van de patiëntendata willen we wetenschappelijk het voordeel van de kijkbuisoperatie verder onderbouwen ten op zichte van de klassieke open operatie. We volgen samen ongeveer honderdveertig patiënten. Voor de patiënt biedt het uiteindelijk voordelen om te kiezen voor een laparoscopische operatie vanwege de vele voordelen ten opzichte van een open operatie: beduidend minder bloedverlies, kortere opname in het ziekenhuis, minder grote inwendige wond en sneller herstel.

Naast leren van elkaars patiënten en bundelen van patiëntendata stonden de drie urologen donderdag 13 oktober 2011 voor het eerst samen in de OK van het Máxima aan de operatietafel. Dit om de operatietechniek voor deze zeer complexe operatie verder te verfijnen en van elkaar te leren.

Blaaskanker komt relatief vaak voor. In Nederland wordt de ziekte jaarlijks bij ongeveer 5000 mensen vastgesteld. Meestal wordt blaaskanker op oudere leeftijd en vaak na het zestigste levensjaar vastgesteld. Alleen bij spierinvasieve blaastumoren wordt de blaas verwijderd. In slechts drie centra voor kijkbuischirurgie in Nederland wordt de blaas verwijderd door een kijkbuisoperatie. Hiervoor worden vijf kleine sneetjes in de buik gemaakt. De methode die veel urologen nog hanteren is de klassieke ‘open’ methode. De patiënt krijgt een grote snee in de buik waar de blaas door wordt verwijderd. Grote voordeel van de laparoscopische variant is dat de patiënt minder bloed verliest, korter in het ziekenhuis hoeft te verblijven, sneller herstelt en zijn dagelijkse activiteiten terug kan oppakken, minder pijn heeft na de ingreep en minder kans heeft op complicaties na de ingreep.

Laurent Fossion is uroloog bij Máxima Medisch Centrum in Veldhoven, Roy Hassankhan is uroloog bij het Scheperziekenhuis in Emmen en Mircea Onaca is uroloog in het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein.

Plaats een reactie