Innovatief festival prikkelt alle zintuigen

Festivals zijn er in Nederland in alle soorten en maten. Op 11 september wordt daar een uniek evenement aan toegevoegd: Festival 5D, op de Amsterdamse NDSM-werf. Hier valt niet alleen veel te kijken en luisteren, maar worden alle vijf zintuigen geprikkeld. Al wel eens gegeten in het donker?

“Natuurlijk hebben we ook ‘gewoon’ theater en muziek” zegt Ingrid Tuinenburg, directeur van organisator NSGK. “Sara Kroos treedt op, Frits Lambrechts, LéLé Mam en nog veel meer mooie artiesten. Maar op Festival 5D valt ook vanalles te proeven, te ruiken en te voelen. In de Nachtbrasserie krijg je een maaltijd in het donker. Dat geeft een heel nieuwe dimensie aan eten: je moet voelen, ruiken en proeven wat er op je bord ligt. In de Geurneus wordt je reuk uitgedaagd. Je kunt tussen de voorstellingen door een massage nemen, en bij het dance-optreden ’s avonds zijn een trilvloer en een geur-dj aanwezig… het wordt echt een totaalbeleving voor je zintuigen.”

Bezoekers kunnen ook actief aan de slag in diverse workshops. De hele dag zijn er danslessen in diverse stijlen, zoals Zuid-Amerikaans, rock ’n roll, buikdansen en line dance. Er zijn muziekworkshops en een koorzangworkshop. Je kunt meeschilderen aan het reuzenschilderij, fotograferen in het donker, je kleding laten pimpen, de uitkijktoren beklimmen en je laten opmaken.

Ook voor wie alleen wil kijken en luisteren is er genoeg te doen: Laat je betoveren door de vrolijke verhalen van Wijnand Stomp. Zie hoe het Terugspeeltheater aan de haal gaat met jouw idee. Verwonder je over de dramatische, levensgrote poppen van de Muzen. Geniet van Henk Zwart, Arno Huibers, Familie Portier, Rock&Rollstoel Producties, Zonder Kat en dOKtr Z. Luister naar Krause, de Rootsclub, het kleurrijke straatorkest Fanfare van de Eerste Liefdesnacht… en nog heel veel meer.

Wat naast de bijzondere programmering opvalt aan Festival 5D, is dat het volledig toegankelijk is voor mensen met een handicap. Geen enkel ander Nederlands festival gaat zo ver om ook mensen met een handicap te kunnen verwelkomen. Het terrein is bijvoorbeeld toegankelijk gemaakt voor rolstoelen, er zijn gebarentolken en ringleidingen aanwezig voor doven en slechthorenden en er wordt rekening gehouden met speciale diëten. Het is niet alleen een festival voor alle zintuigen, maar ook voor iedereen.

Festival 5D is zaterdag 11 september van 13.00 tot 23.00 uur op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Het festival is goed bereikbaar per auto en openbaar vervoer. Kaarten kosten 12 euro voor volwassenen en 2 euro voor kinderen tot en met 12 jaar. Dit is inclusief toegang tot alle voorstellingen, exclusief eten en drinken.

Meer informatie: www.festival5d.nl

Plaats een reactie