Inname spaarlampen door winkels sterk verbeterd

Steeds meer winkeliers nemen kapotte spaarlampen in voor recycling, bij aankoop van een nieuwe lamp. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van stichting LightRec. Tijdens een proef met mysteryshoppers nam zeker 83% van de onderzochte winkels de oude lamp in.

Inname spaarlamp, Stichting Lightrec

Een enorme vooruitgang ten opzichte van de vorige jaren: in 2011 accepteerde nog maar 63% van de onderzochte winkels oude lampen, in 2010 was dit slechts 50%. Vooral bouwmarkten en warenhuizen scoren goed.

Bouwmarkten, warenhuizen en elektronicazaken komen als beste uit de test: sommige winkelketens namens zelfs bij alle bezoeken (100%) lampen aan voor recycling. Opvallend is dat supermarkten dit jaar veel beter presteren, terwijl zij in 2011 nog ver achterbleven bij de bouwmarkten en lampenspeciaalzaken.

logowecycle
Kennis winkelpersoneel
Het kennisniveau van het winkelpersoneel over de inzameling van lampen laat nog te wensen over. Vaak weet het personeel wel dat de lampen worden opgehaald (66%), maar niet wat er vervolgens met deze lampen gebeurt. 14% van de winkelmedewerkers gaf aan dat de lampen door Wecycle – de uitvoeringsorganisatie van LightRec – worden opgehaald. Slechts de helft van het personeel weet dat de lampen na inzameling gerecycled worden. 3% van de medewerkers nam de lamp wel aan, maar gooide deze daarna in de vuilnis- of glasbak.

De onderzoekers vroegen het personeel vervolgens welke spaarlamp het beste alternatief is voor een de 60-Watt gloeilamp. Hierop kwamen uiteenlopende adviezen. Winkelmedewerkers adviseerden een spaarlamp te kopen van 5 tot zelfs 60 Watt. 41% van het personeel gaf de consument een juist advies hierover (spaarlamp van 12 t/m 14 Watt). Dit is een flinke groei ten opzichte van 26% vorig jaar. 7% van het personeel kon geen advies geven over het juiste wattage.

Verzameldoos voor spaarlampen, Stichting Lightrec

Positieve ontwikkeling
Naast het feit dat steeds meer winkeliers aan hun wettelijke verplichting voldoen, zetten ook steeds meer winkelketens – zoals Blokker, Gamma, Hornbach, Mediamarkt en Saturn – in samenwerking met Wecycle inzamelbakken neer voor energiezuinige verlichting. Hierin kunnen consumenten hun oude lampen deponeren, ook als zij geen nieuwe lamp aanschaffen.

LightRec is positief over deze ontwikkelingen. “De detailhandel vormt een essentiële schakel als het gaat om het creëren van een gemakkelijk toegankelijk inzamelsysteem voor consumenten,” aldus Jeroen Bartels, manager van LightRec. “Als consumenten hun oude lampen gewoon bij de supermarkt in kunnen leveren, is de drempel om dit te doen stukken lager.” Toch kan het nóg beter, volgens Bartels.“We streven ernaar dat steeds meer winkelketens ook lampen aannemen als er geen nieuwe lamp wordt gekocht. Er valt namelijk een flinke milieuwinst te behalen: energiezuinige verlichting kan voor meer dan 90% worden gerecycled.”

Over het onderzoek
Mysteryshoppers testten voor het derde jaar op rij bij 533 winkels (25 winkelketens) of zij bij aankoop van een spaarlamp wel een oude lamp innamen voor recycling. Hiertoe zijn winkels volgens de wetgeving Beheer Elektrische en Elektronische Apparatuur (BEA) verplicht. Daarnaast werd de kennis van het winkelpersoneel, over de inzameling en de spaarlampen zelf, getest.

Meer informatie
www.lightrec.nl
www.wecycle.nl

Plaats een reactie