Inloophuizen organiseren eerste landelijke Open Dag

Op 4 februari organiseren 35 inloophuizen en 5 therapeutische centra voor het eerst gezamenlijk een landelijke Open Dag. Het aantal inloophuizen voor mensen met kanker is de laatste jaren fors gegroeid.

Voor 4 februari is gekozen omdat deze dag ook Wereldkankerdag is. De inloophuizen en therapeutische centra zijn van plan om voortaan jaarlijks de Open Dag op deze datum te organiseren.

Een Inloophuis is een huis waar mensen met kanker terecht kunnen. Zo’n Inloophuis staat open voor iedereen die kanker heeft, maar ook voor de partners en familieleden. Het is een plek voor lotgenotencontact, ongeacht welke vorm van kanker iemand heeft.

Staatssecretaris Bussemaker ziet veel voordelen van lotgenotencontact, ook wel zelfhulp genoemd. Op de internationale conferentie Zelfhulp in Eindhoven eind vorig jaar zei ze: ‘Bij zelfhulp gaat het erom dat mensen zichzelf kunnen redden, zonder professionele hulp, maar wel in georganiseerde vorm. Door gebruik te maken van zelfhulp of lotgenotencontact kunnen mensen de regie over hun eigen leven nemen en zo volwaardig mogelijk meedoen in de samenleving.’

De activiteiten die inloophuizen aanbieden, variëren per inloophuis. Een greep uit het aanbod: yoga, kidsclub, zingen in een koor, creatieve workshops en een cursus hoe om te gaan met vermoeidheid. Ook zijn er inloophuizen die psychosociale ondersteuning bieden.

De meeste inloophuizen draaien op de inzet van vrijwilligers. Zij worden meestal aangestuurd door een betaalde coördinator. Inloophuizen leveren een wezenlijke bijdrage aan de sociale samenhang binnen de gemeente. Daarom zijn steeds meer gemeenten bereid om financieel vanuit het Wmo-budget bij te dragen.

De therapeutische centra bieden professionele psycho-oncologische zorg door psychologen en therapeuten die zich gespecialiseerd hebben in de begeleiding van mensen met kanker en hun naasten. Deze zorg richt zich op het ondersteunen van mensen in het omgaan met de gevolgen van de ziekte kanker in hun leven.

Op www.wereldkankerdag.nl staan alle locaties die meedoen aan de Open Dag.

Plaats een reactie