Inkomenstoets bepleit voor Persoons Gebonden Budget

Wie in Engeland op staatskosten langdurige zorg wil, moet een laag inkomen hebben en een vermogen van maximaal 35.000 Ponden. Wie veel verdient of een eigen vermogen boven de genoemde grens, betaalt zelf. Vergelijkbare regelingen bestaan in andere Europese landen.

Ik baseer deze kennis op een Julius studie, uitgevoerd door Johan Eijlders, dr. Wynand Ros en ondergetekende. Dergelijke inkomens- en vermogenstoetsen zijn ook in Nederland wenselijk. Tot zo’n twintig jaar geleden golden zij ook.

Er bestaat zelfs een uitdrukking voor: eerst je eigen huis opeten. Ondergetekende heeft in interview in Vrij Nederland van deze week de optie van inkomens- en vermogenstoetsen geopperd als alternatief voor de grote bezuiniging op de Persoons Gebonden Budgetten.

Wat mij opvalt in de verslagen over de Kamerdebatten in massamedia is, dat oppositiepartijen wel de regeringsvoorstellen afbranden maar niet met alternatieven komen om toch noodzakelijke bezuinigingen in de AWBZ te realiseren. Het VN artikel heeft als kop ‘Advies aan de oppostiepartijen’ en staat over enkele dagen op www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op ‘Publicaties’ en ‘Interviews’.

Auteur: Prof. dr. A.J.P. (Guus) Schrijvers
Professor Schrijvers bekleedt de leerstoel Algemene Gezondheidszorg bij het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde, Universitair Medisch Centrum Utrecht.

1 gedachte over “Inkomenstoets bepleit voor Persoons Gebonden Budget”

  1. dat roep ik al zo lang,laat de zwaarste schouders de zwaarste lasten dragen.en niet iemand met een uitkering.of een gewone arbeider.maar ik moet wel zeggen dat ik dat met veel andere dingen waar op bezuinigd moet worden ook vindt dat het kabinet dat moet doen.maar natuurlijk doen ze dat niet want dan moeten ze zelf ook inleveren.en dat ho maar!!!!en ik met een wao uitkering van 900euro moet mijn PGB inleveren als het aan het kabinet ligt.en rutte hangt van leugens aan elkaar.hij kan nog eens niet tellen!!!weg met dit kabinet als het aan mij ligt.

    Beantwoorden

Plaats een reactie