Goede initiatieven kunnen zich aanmelden voor de IGZ Zorgveiligprijs 2010

De Inspectie voor de Gezondheidszorg reikt in 2010 voor de tweede keer de IGZ ZorgVeiligPrijs uit. De IGZ ZorgVeiligPrijs gaat naar het beste initiatief op het gebied van patiënt- en clientveiligheid in de zorg. Zowel aanbieders van zorg als medische producten of preventie komen in aanmerking. De prijs wordt uitgereikt op het jaarlijkse congres over Patiëntveiligheid, op 15 juni 2010 in Rotterdam. De IGZ nodigt instellingen, organisaties, bedrijven en personen uit mee te dingen naar de IGZ ZorgVeiligPrijs. Lees hieronder wat u daarvoor moet doen.

Voorwaarden
Kandidaten die in aanmerking komen voor de prijs hebben in 2009 een initiatief ontwikkeld dat de zorg voor patiënten of cliënten aantoonbaar veiliger heeft gemaakt. Het initiatief moet Nederlands zijn, innovatief, inspirerend, uitgevoerd in de praktijk en over te nemen zijn door anderen. De volledige voorwaarden staan in het aanmeldformulier, onderaan deze pagina.

Aanmelden
Kandidaten voor de prijs kunnen zichzelf aanmelden, of door derden worden aangemeld.
Een selectiecommissie selecteert uit alle inzendingen maximaal 10 initiatieven. Deze worden voorgelegd aan een externe jury onder voorzitterschap van Gerrit van der Wal, Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg.

De jury nomineert vervolgens 3 kandidaten. Van alle genomineerde projecten wordt een film gemaakt waarmee de kandidaten zich kunnen presenteren op het IGZ Patiëntveiligheidscongres op 15 juni 2010 in De Doelen te Rotterdam. Tijdens dit congres wordt de winnaar van de IGZ ZorgVeiligPrijs bekend gemaakt. De winnaar ontvangt een sculptuur en een certificaat.

In mei maakt de IGZ de tien geselecteerde kandidaten via deze website bekend. Tijdens het congres maakt de IGZ bekend welke 3 initiatieven genomineerd zijn voor de IGZ ZorgVeiligPrijs en wie de uiteindelijke winnaar is.

De jury bestaat dit jaar uit:
– Gerrit van der Wal, Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg (voorzitter)
– Wim Deetman, lid Raad van State
– Lidy Hartemink, directeur Gezondheidszorg Univé-VGZ-IZA-Trias
– Harry Molendijk, kinderarts-neonatoloog en medisch manager centrum patiëntveiligheid Isala Klinieken
– Peter Holland, oud-voorzitter KNMG
– Rein Willems, lid CDA-fractie Eerste Kamer. Als president-directeur van Shell Nederland onderzocht Willems de patiëntveiligheid in Nederlandse ziekenhuizen.

Waarom deze prijs?
De Inspectie voor de Gezondheidszorg vindt het belangrijk om positieve prestaties op het gebied van patiëntveiligheid te belonen. Door goede initiatieven zichtbaar te maken kan men van elkaar leren en kan de kwaliteit van zorg verbeteren. Patiëntveiligheid is een belangrijk speerpunt van de inspectie in haar Meerjarenbeleidsplan.

Formulieren IGZ Zorgveiligprijs 2010:

Aanmeldformulier
Reglement

Plaats een reactie