Het ministerie van VWS heeft in Nederland vijf ziekenhuizen aangewezen die transcatheter hartklepinterventies (THI’s) mogen doen. Een van die vijf is het Amphia Ziekenhuis Breda/Oosterhout. Transcatheter hartklepinterventies is een ingreep waarbij de hartklep via de liesslagader, halsslagader of tussen de ribben door wordt vervangen.
O. Suttorp, arts MBA, voorzitter Raad van Bestuur: “Voordat de vergunning werd verleend, vroeg het ministerie advies aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Gelet op de kwaliteitseisen bezocht en beoordeelde de IGZ alle vijftien hartcentra die om een vergunning vroegen. Op basis daarvan constateert het ministerie dat ons ziekenhuis een van de vijf ziekenhuizen in Nederland is die kwalitatief het beste functioneert. Daar zijn wij natuurlijk ontzettend trots op. Een kroon op het werk van ons hartcentrum. Het past perfect bij onze bovenregionale functie, bij onze topklinische zorg en bij onze ambitie om de Zorgkernen Cardiologie en Cardio-thoracale Chirurgie verder uit te breiden.”
Een transcatheter hartklepinterventie is een behandelmethode die in 2004 voor het eerst in Nederland werd uitgevoerd. In het voorjaar van 2006 begon het Amphia Ziekenhuis als eerste niet-academische ziekenhuis in Nederland met deze behandeling. Sinds 2006 zijn in Amphia op die manier meer dan honderd patiënten behandeld.
De ingreep maakt het mogelijk om patiënten met een (te) hoog operatierisico te behandelen zonder de gebruikelijke openhartoperatie. Daarbij wordt de gehele borstkas geopend en wordt de patiënt aan de hart-longmachine aangesloten. Bij een percutane hartklepvervanging is geen hart-longmachine nodig en vaak zelfs geen volledige narcose. Met als gevolg dat de patiënt sneller opknapt en de ligduur korter wordt. Een specialistisch team binnen het Amphia Ziekenhuis, bestaande uit interventiecardiologen, hartchirurgen en anesthesiologen, voert de behandeling uit.
Het Hartcentrum van het Amphia Ziekenhuis heeft een bovenregionale functie. Er worden patiënten uit heel Nederland behandeld. De andere vier centra die de vergunning voor hartklepvervanging via de lies ontvingen zijn het LUMC in Leiden, het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein, het AMC in Amsterdam en het MUMC in Maastricht.
Heeft deze vorm van hartklepvervanging een grote kans van slagen? In percentages uitgedrukt?
Gaat zo een ingreep ook wel eens mis en wat kan een oorzaak zijn?
Bij het slagen van zo een ingreep wordt de patient aanzienlijk beter, minder benauwd?