ING schenkt kunst aan Bernhoven

0
529

ING gaat een klein deel van haar kunstcollectie aan Nederlandse zorginstellingen schenken. “Door de nieuwe inrichting van onze kantoren hebben we minder ruimte om kunstwerken ten toon te stellen. We vinden het belangrijk dat de publieke functie van de kunst behouden blijft. Zorginstellingen bieden een perfect podium voor kunst, voor zowel patiënten als medewerkers. Bovendien wijst onderzoek uit dat kunst bevorderend kan werken op het genezingsproces.”, aldus Annabelle Birnie, directeur van ING Art Management.

De kunstcommissie van Bernhoven heeft 20 verschillende grafische kunstwerken ontvangen: etsen, houtsnedes en litho’s in een gelimiteerde oplage. De ING heeft met 20.500 werken de grootste bedrijfskunstcollectie van Nederland. Met deze kunstcollectie wil de ING kunst toegankelijk maken voor een breed publiek. Uitgangspunt is dat kunst kan bijdragen aan een stimulerende (werk)omgeving en het creatieve denken van mensen kan bevorderen. Die visie sluit aan op de gedachte van de kunstcommissie van Bernhoven dat kunst een helende werking moet hebben en voor een breed publiek toegankelijk moet zijn. Kunst moet bijdragen aan het welbevinden van patiënten, bezoekers en medewerkers.

De schenking van ING is het komende half jaar te zien in de beide personeelsrestaurants van het ziekenhuis. Uiteindelijk vinden de kunstwerken straks een definitieve plek in het nieuwe ziekenhuis.

Vorig artikelPocketcomputer verhelpt onverklaarde buikpijn
Volgend artikelKamerleden onderschrijven urgentie van veilig drinkwater en sanitatie
Ziekenhuis Bernhoven ontstond op 1 januari 2000 uit de fusie tussen het Sint Anna Ziekenhuis in Oss en het Sint Joseph Ziekenhuis in Veghel.Vanaf dat moment spreken we van één ziekenhuis op twee locaties: ziekenhuis Bernhoven. Beide ziekenhuizen ontstonden in de negentiende eeuw, vanuit de zorgzame toewijding van kloosterzusters: de Congregatie van de Zusters van Liefde in Oss en de Congregatie van de Zusters Franciscanessen in Veghel. Aanvankelijk is er nauwelijks sprake van medische behandeling zoals we die nu kennen. Het ging met name om het voeden, laven, schoonhouden en geestelijk bijstaan van de armen. In de loop der jaren echter, groeit met de uitbreiding van de gebouwen, deze toewijding uit tot daadwerkelijke medische behandeling voor alle inwoners van de regio Oss en Veghel.