ING schenkt 40 kunstwerken aan Rode Kruis Ziekenhuis

De ING bank heeft 40 kunstwerken geschonken aan het Rode Kruis Ziekenhuis. Het gaat om grafisch werk van kunstenaars Vincent van Ojen, Jeroen Hermkens, Rolf Weijburg, Marcel Schellekens en Wim Bettenhausen.

De kunstwerken komen uit de eigen collectie van de bank. Door de nieuwe inrichting van de ING-kantoren is er minder ruimte om kunstwerken tentoon te stellen en de ING vindt het belangrijk dat de publieke functie van de kunst behouden blijft. Ook andere zorginstellingen en twee musea hebben werk gekregen. Belangrijke voorwaarde van de bank is dat de kunst voor een groot publiek toegankelijk blijft.

Het RKZ gaat de kunstwerken ophangen op plaatsen waar veel patiënten, bezoekers en medewerkers komen. Tegelijkertijd wordt ook de huidige kunstcollectie opnieuw geïnventariseerd en ingedeeld. Een brochure zal uitleg geven over de kunstenaars en de tentoongestelde werken.

Figuratief
De kunstenaars maken figuratief werk; duidelijk herkenbare beelden van bijvoorbeeld landschappen, fruit of bloemen in vaak heldere kleuren. De ING-collectie onderscheidt zich daarmee van andere bedrijfscollecties. Er is bewust gekozen voor werk dat direct herkenbaar is en voor veel mensen toegankelijk.

“Dat sluit goed aan bij ons ziekenhuis; een organisatie die om mensen draait. We zijn onder de indruk van de collectie die we hebben gekregen en hopen dat de schoonheid bijdraagt aan een prettige sfeer in het gebouw”, aldus Jon Zegerius van de kunstcommissie van het RKZ.

Kunstenaar van het jaar
De kunstenaars kunnen op behoorlijk wat populariteit rekenen. Zo is Jeroen Hermkens in 2006 in een verkiezing uitgeroepen tot kunstenaar van het jaar.

Plaats een reactie