Informatieavond ijzerstapeling (hemochromatose) en aderlaten

Op donderdag 10 februari 2011 organiseert het St Anna Ziekenhuis een informatieavond over ijzerstapeling (hemochromatose) en de behandeling ‘aderlaten’. De uitleg wordt gegeven door de heer R. Smeets, als internist verbonden aan het St. Anna Ziekenhuis. Ook wordt er aandacht besteed aan dieet en leefwijze bij ijzerstapelingsziekte.

Tevens wordt er gesproken door de heer Jacobs, namens de Hemochromatose Vereniging Nederland en de heer Seijkens als ervaringsdeskundige.

IJzerstapeling en aderlaten

Ons lichaam heeft ijzer nodig. Bij een tekort aan ijzer ontstaat bloedarmoede. Bij sommige mensen neemt het lichaam meer ijzer op uit voeding dan het nodig heeft. Dit ijzer stapelt zich op in het lichaam. Deze ziekte wordt ijzerstapelingsziekte (hemochromatose) genoemd. Deze ijzerstapeling is schadelijk voor het lichaam en kan klachten geven als vermoeidheid, gewrichtsklachten, leverfunctieafwijkingen en buikklachten.

Wanneer de hoeveelheid gestapeld ijzer in het lichaam te groot is, dan is het noodzakelijk om regelmatig een grotere hoeveelheid bloed af te nemen; aderlaten.

De informatiebijeenkomst begint om 19.30 en eindigt rond 21.30 uur en vindt plaats in de vergaderzalen A en B, eerste etage St. Anna Ziekenhuis locatie Geldrop, route 61.

In verband met de organisatie is het noodzakelijk dat geïnteresseerden zich vooraf aanmelden via www.st-anna.nl/informatiebijeenkomsten of bij afdeling patiëntenvoorlichting via telefoon: 040-286 4874 of email patientenvoorlichting@st-anna.nl.

Plaats een reactie