Informatie over zelfzorggeneesmiddelen beter toegankelijk

De consumentenwebsite www.zelfzorg.nl van brancheorganisatie Neprofarm heeft ook in 2010 meer dan 1 miljoen bezoekers getrokken. Zelfzorg.nl geeft betrouwbare informatie over veelvoorkomende ziektes en kwalen waar men zelf iets aan kan doen, bijbehorende zelfzorgoplossingen en adviezen om gezond te blijven. Bovendien zijn bij alle geneesmiddelen de officiële bijsluiters te downloaden.

Minister Schippers heeft in haar beantwoording van kamervragen van kamerlid Van Gerven over de verkoop van geneesmiddelen via internet, gewezen op de online beschikbaarheid van bijsluiters op Zelfzorg.nl. Deze website sluit aan op de behoefte van de huidige consument: wat houdt mijn klacht in, wat kan ik er zelf aan doen en wanneer moet ik naar de dokter? Van aambeien tot zwemmerseczeem en van hoofdluis tot kalknagels. Van ruim negenhonderd zelfzorgproducten is uitgebreide informatie opgenomen over onder andere gebruik, samenstelling en dosering. De overige informatie is gebaseerd op de standaarden van huisartsen, apothekers en drogisten.

Nivel-rapport: goede informatie aan consument essentieel
In het Nivel-rapport dat oktober 2010 aan de Tweede Kamer is gestuurd, staat aangegeven dat brede publiekscampagnes belangrijk zijn om consumenten goed te informeren over zelfzorggeneesmiddelen en om bewustwording te creëren over de wijze waarop dergelijke middelen veilig gebruikt kunnen worden. Neprofarm heeft informatievoorziening al jaren hoog in het vaandel en draagt daaraan een steentje bij door diverse websites en andere initiatieven.

Zo is in 2010 Zelfzorg.nl geschikt gemaakt voor gebruik met smartphones en is er een gratis Zelfzorg-applicatie voor de iPhone gemaakt. Daarmee kan al voor de aankoop van een geneesmiddel of onderweg de bijsluiter en de belangrijkste productinformatie van een geneesmiddel worden geraadpleegd. Met de Zelfzorg-app kan zelfs de streepjescode van een zelfzorg(genees)middel worden gescand om deze informatie op te roepen.

Lastige woorden in bijsluiters?
Naast Zelfzorg.nl is de website www.bijsluiterwoordenboek.nl een initiatief van Neprofarm. Bijsluiterwoordenboek.nl geeft een uitleg van lastige woorden die consumenten tegen kunnen komen in bijsluiters van zelfzorggeneesmiddelen.

Plaats een reactie