In welke ruimtes heb jij prullenbakken staan?

Er zijn van die dingen waar je in een huishouden simpelweg niet zonder kunt. Prullenbakken vallen zeker in deze categorie. Ieder huishouden produceert afval, vaak verspreid door het hele huis heen, en dat moet je ergens kwijt.

Omdat het niet handig is om met ieder dingetje dat je weg wilt gooien naar de tuin of de hoek van de straat te lopen, waar de verzamelcontainers staan, zetten we in huis prullenbakken neer op plekken die we handig vinden.

Welke plekken zijn dat voor jou? Waar in jouw huis staan prullenbakken, en zijn er misschien nog plekken waar je er eigenlijk ook wel eentje zou kunnen gebruiken?

Plekken waar je er echt eentje nodig hebt

De meeste mensen hebben de grootste prullenbak van het huis in hun keuken staan. Hier wordt tenslotte veel afval gemaakt, alleen al als je kijkt naar al het verpakkingsmateriaal dat om voedingsmiddelen zit. Dit weg kunnen gooien op de plek waar je staat, is wel zo praktisch.

plastic afval, plastic flessen en plastic verpakkingsmateriaal

Scheid je je afval binnenshuis? Dan is de kans groot dat je dit vooral in de keuken zal doen. Hier krijg je namelijk te maken met verpakkingsmateriaal en plastic, dat in veel gemeenten apart wordt ingezameld, maar ook met restjes etenswaren en vaak ook met glas. Allemaal zaken die apart kunnen worden ingeleverd.

In sommige keukens tref je om die reden meerdere pedaalemmers aan, voor ieder soort afval eentje, terwijl er ook kan worden gekozen voor prullenbakken met meerdere componenten, waarin je je afval ook gescheiden kunt bewaren.

Zit je woonkamer direct aan je keuken vast, dan is de kans groot dat je hier geen prullenbak zal plaatsen. Zijn het echter twee losse ruimtes, dan zou het kunnen dat je het handig vindt om ook hier een prullenbak te plaatsen. Ook in de meeste badkamers kom je er eentje tegen, soms ook op het toilet. In slaapkamers is er niet altijd eentje aanwezig, maar in kamers van wat grotere kinderen doorgaans wel. Zo leren zij ook meteen om hun eigen afval netjes weg te gooien.

De meeste mensen kiezen zo veel mogelijk voor een prullenbak met deksel, zodat het vuilnis uit het zicht is, en eventuele geurtjes geen kans krijgen.

Zet ze neer waar je ze het meest gebruikt

Waar staan de prullenbakken bij jou in huis? Op de plekken die hierboven werden genoemd, of juist weer in heel andere ruimtes?

Merk je dat je vaak met je handen vol afval naar een prullenbak loopt, overweeg dan eens om deze te verplaatsen. Kijk goed naar waar je het meest afval maakt, en zorg dat daar een prullenbak binnen handbereik staat.

Als dat bij jou in de garage of de bijkeuken is, dan plaats je er daar eentje. Uiteindelijk zet je ze vooral neer om jezelf een plezier te doen en het leven makkelijker te maken, tenslotte.

Plaats een reactie