In Nederland is het groen vaak dichtbij

Van iedere 100 inwoners van Nederland hebben er 89 binnen 1 kilometer een groene omgeving. Dit kan een park of plantsoen zijn, maar ook een open natuurlijk terrein of een bos.

Park of plantsoen op gemiddeld 1 kilometer afstand
Voor een wandeling in het groen hoeven inwoners van Nederland niet ver van huis te gaan. De gemiddelde afstand naar het dichtstbijzijnde park of plantsoen is 1 kilometer. In enkele buurten hoeven de bewoners maar gemiddeld 100 meter naar het dichtstbijzijnde park of plantsoen af te leggen. De buurtnaam geeft dit soms zelfs al aan, zoals Oosterparkbuurt in Groningen, Weteringpark in Wassenaar of Julianapark in Rijswijk. Parken en plantsoenen zijn sterk gekoppeld aan stedelijke omgevingen.

Meeste bossen in Oost-Nederland
Naast parken, plantsoenen of open natuurlijke terreinen, kunnen inwoners van Nederland ook bos bezoeken. Zij wonen op gemiddeld 2,1 kilometer van het dichtstbijzijnde bos. Binnen Nederland zijn daarin grote verschillen. Zo is de afstand tot een bos in het Groene Hart relatief ver, net als in Friesland. De oostelijke helft van het land heeft juist weer meer bos dan de westelijke helft. Vooral de provincie Gelderland, maar ook Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg hebben veel bosrijke gebieden.

Afstand tot bos per buurt, 2008

Delftse Azië-buurt heeft park, open natuur én bos dichtbij
Sommige buurten liggen heel dicht bij zowel een park als een open natuurlijk terrein. Dit komt ook midden in de Randstad voor, zoals in de Azië-buurt in het zuiden van Delft. De 2 800 inwoners van deze buurt wonen op gemiddeld 200 meter van het park Abtswoude en een grote groene strook aan de zuidkant van de stad. Ook wonen zij op gemiddeld 200 meter van een klein nat natuurlijk terrein aan de stadsrand. Verder hebben deze buurtbewoners op gemiddeld 1,2 kilometer ook het Abstwoudse Bos liggen.

Auteurs: Ingeborg Deerenberg, Marijn Zuurmond en Chantal Melser

Plaats een reactie