‘In iedere roker zit een stopper’

Het overgrote deel van longkanker is toe te schrijven aan roken. Dit maakt niet-roken de meest effectieve manier om longkanker te voorkomen. Bij zo’n 80 tot 90% van de patiënten is longkanker primair toe te schrijven aan roken. De diagnose wordt vaak pas laat gesteld, als de ziekte gevorderd is. In het begin heeft de patiënt namelijk geen last van de nog kleine tumoren.

Overleven
Ondanks de betere behandelmogelijkheden is de overleving van vijf jaar na de diagnose nog steeds ‘slecht’, stelt KWF Kankerbestrijding. Bij zowel mannen als vrouwen bedraagt deze overleving maar 13%.

Drie jaar
Minder dan 16%, dus een op de zes patiënten, haalt een overlevingsperiode van drie jaar, bevestigt dr. Carlijn van der Aalst. Zij promoveerde eind oktober op ‘Roken, stoppen met roken en longkankerscreening in de NELSON-studie’, aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Stoppen of niet
Mensen screenen met CT op longkanker kan rokers stimuleren met stoppen: ‘Ik ben nu nog schoon, dus ik stop’. Maar CT-screening kan volgens Van der Aalst ook een vrijbrief zijn tot verder roken: ‘Ik ben schoon, dus ik kan doorroken’.

Genezing
Als de longkanker met een operatie succesvol behandeld kan worden, stijgen de kans op genezing sterk: van 15% naar 40% om de driejaarsoverleving te halen.

Gunstig
Vroeg behandelen is dus gunstig, tijdig opereren ook. Niet-roken blijkt de beste manier om longkanker te voorkomen. In iedere roker zit een stopper, zegt STIVORO.

Plaats een reactie