In de ouderenzorg is een revolutie nodig

Als je ouder wordt gaan verschillende functies achteruit. Zonder dat je daar ziek van wordt, worden je smaak en je reuk minder, de nieren en het hart doen het minder goed, je hebt minder spiermassa om nog maar niet te spreken over minder haar, slappere huid en andere cosmetische ongemakken. Hoe snel iemand verouderd is voor 25% erfelijk bepaald. Voor de overige 75% zijn levensstijl belangrijk.

Al deze achteruitgang maakt dat ouderen extra kwetsbaar worden als ze in het ziekenhuis worden opgenomen. Een goede ouderdomszorg houdt daar rekening mee. In de serie publiekslezingen ‘Dokter op dinsdag’ pleit geriater Paul Dautzenberg op dinsdag 18 januari 2011 voor een revolutie in het ouderenbeleid binnen het ziekenhuis.

Dokter Dautzenberg bepleit een ouderenbeleid in het ziekenhuis, waarbij risicogroepen worden gescreend op ondervoeding, vallen en delier. Op die manier worden onnodig functieverlies en onnodig lange ziekenhuisopnames voorkomen. Tevens is hij voorstander van een beleid dat erop is gericht functieverlies bij ouderen zo lang mogelijk uit te stellen. Succesvol ouder worden betekent zo lang mogelijk sociaal actief blijven, je hersens blijven gebruiken, en bewegen, bewegen, bewegen. In zijn publiekslezing licht hij toe hoe het Jeroen Bosch Ziekenhuis een dergelijk beleid handen en voeten geeft.

Steeds meer kwetsbare ouderen belanden in het ziekenhuis. Maatschappelijk gezien een enorme kostenpost en voor de ouderen zelf een mogelijk onnodig verlies van kwaliteit van leven. Wat kunt u zelf doen om zo lang mogelijk gezond te blijven? Wat kunt u doen om ouderen in uw omgeving zo lang mogelijk actief te laten zijn? In de discussie na de inleiding heeft u volop gelegenheid om vragen te stellen.

De publiekslezingen in de serie Dokter op Dinsdag zijn bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp. Na een inleiding van ongeveer 20 minuten gaat het publiek onder leiding van een ervaren gespreksleider met elkaar en de spreker in gesprek over het onderwerp. Het publiek kan vragen stellen en krijgt op die manier een boeiende kijkje in de nieuwste ontwikkelingen op medisch gebied. De lezingen worden gehouden van 19.00 tot 20.00 uur op de locatie Groot Ziekengasthuis, Tolbrugstraat 11, ’s-Hertogenbosch. Het publiek wordt om 19.00 bij het meeting point bij de receptie door de gespreksleider opgehaald.

Plaats een reactie