“Importverbod helpt de ontbossing tegen te gaan”

Het importeren en verkopen van illegaal gekapt hout is vanaf 3 maart 2013 verboden. Dat geldt ook voor de producten die gemaakt zijn van dit hout, zoals raamkozijnen, tuinmeubelen of schuttingen.

Amazone

Importeurs die dit verbod aan hun laars lappen kunnen worden gestraft met een taakstraf, een boete van maximaal €79.000 of een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar. Daarnaast kunnen de goederen verbeurd worden verklaard of de handel tijdelijk worden stilgelegd. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft dat bekend gemaakt.

Tegengaan ontbossing
Tot nu toe mag hout dat illegaal is gekapt in het land van herkomst geïmporteerd worden in Nederland. Dat geldt ook voor de producten gemaakt van dat hout. Staatssecretaris Dijksma: “Het importverbod helpt de ontbossing tegen te gaan. Het zorgt zo voor een betere bescherming van planten en dieren in de bossen èn van de mensen die voor hun dagelijkse behoeften van bossen afhankelijk zijn.”

Controle VWA
In Nederland zijn ongeveer 5000 bedrijven die onder de nieuwe wet gaan vallen. Deze bedrijven moeten vanaf 3 maart 2013 kunnen aantonen waar het hout vandaan komt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat dit controleren.

Plaats een reactie