Illegale orgaanhandel en gedwongen draagmoederschap

De Nederlandse overheid heeft te weinig oog voor illegale orgaanhandel en gedwongen draagmoederschap in het buitenland. Dat schrijft de Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer in het rapport ‘Mensenhandel met het oogmerk van orgaanverwijdering en gedwongen commercieel draagmoederschap’ Het rapport werd op 24 september 2012 aangeboden aan de Tweede Kamer, de Minister kreeg het al op 21 september.

Het boek ‘Nier te koop, baarmoeder te huur’ wordt op 4 maart gepubliceerd. Het boek gaat over de opkomende handel in lichaamsmateriaal. Over eiceldonatie, de handel in organen en het inhuren van draagmoeders. Welke consequenties hebben deze ontwikkelingen?

Donatiepraktijk aanpassen
Corinne Dettmeijer citeert het boek ‘Nier te koop – Baarmoeder te huur’, dat in 2011 verscheen. Het boek verkent de wereldwijde handel in lichaamsmateriaal: van bloed, bot en huid tot nieren, eicellen en complete ‘babypakketten’. In het boek werden ook de ongewenste effecten van die handel beschreven, zoals uitbuiting van nierdonoren en draagmoeders in ontwikkelingslanden.

Auteurs Ingrid Geesink en Chantal Steegers wezen op de noodzaak de huidige donatiepraktijk in Nederland aan te passen aan de nieuwe realiteit van handel in bijvoorbeeld organen. Zo kunnen donoren beloond worden met bijvoorbeeld een levenslange gratis ziektekostenverzekering. Dit wordt ook bepleit door de Nationaal Rapporteur Mensenhandel.

Meer informatie
– Boek ‘Nier te koop – baarmoeder te huur
– Project Opkomende markten voor lichaamsmateriaal

Plaats een reactie