Illegale arbeid in glastuinbouw loopt terug

De illegale arbeid in de glastuinbouw in de regio Rotterdam en Den Haag is de afgelopen jaren gedaald. Vorig jaar werden bij 14 procent van de gecontroleerde bedrijven illegale werknemers aangetroffen. Dat was in 2006 nog 36 procent.

Dit blijkt uit cijfers van het Westland Interventieteam (WIT). Hierin werken onder meer samen: Inspectie SZW, Belastingdienst, UWV, politie en gemeenten. Het WIT controleerde in 2010 en 2011 ruim 5700 medewerkers bij 650 Zuid-Hollandse bedrijven.

In 2011 kregen 38 tuinders en 17 uitzendbureaus een boete wegens illegale arbeid. De controles zijn gericht op verdachte bedrijven, dus de resultaten geven geen beeld van de hele sector. Bij de illegale werknemers bleken Bulgaren in de meerderheid (81 procent). In 2010 was hun aandeel nog 43 procent.

De Belastingdienst heeft naar aanleiding van de controles in het WIT 18 onderzoeken afgerond, waarbij voor ruim 6 ton is nagevorderd. Een aantal onderzoeken is nog in behandeling. Verder kwam uitkeringsfraude aan het licht. Het UWV schreef over 2010 en 2011 ruim twee ton aan boetes en terugvorderingen uit.

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is tevreden over de slag die het WIT aan frauderende tuinders en uitzendbureaus heeft toegebracht. “Toch is blijvende aandacht noodzakelijk”, aldus de bewindsman. “Qua illegale arbeid zit de Zuid-Hollandse glastuinbouw nog iets boven het landelijk gemiddelde. Die 14 procent is nog te hoog. De aanpak van malafide uitzendbureaus is een van onze speerpunten.”

Het WIT heeft streng gecontroleerd op de verhuur van kassen. Uit onderzoek is gebleken dat bedrijven die kassen huren, regelmatig regels ontduiken. De inspecteurs treffen daar relatief vaak onderbetaling en inzet van illegale arbeiders aan. Het WIT heeft verhuurders gewaarschuwd om alerter te zijn op illegale praktijken.

Ook gemeenten en brancheorganisaties hebben de afgelopen jaren in de betrokken regio’s meer werk gemaakt van de aanpak van fraude in de glastuinbouw. Gemeenten zijn arbeidsmigranten beter gaan registreren en hebben er bij bedrijven op aangedrongen de huisvesting te verbeteren.

Het WIT controleert al zo’n tien jaar intensief in de glastuinbouw. Door het opleggen van flinke boetes laat het WIT ondernemers zien dat het schenden van de regels niet loont. Met de aanpak van de fraude verbetert bovendien de positie van bonafide ondernemers. Die hebben veel last van oneerlijke concurrentie door frauderende bedrijven.

Plaats een reactie