Ikookvanmij.nl biedt hulp bij eetstoornissen

Stichting Human Concern lanceert maandag 16 januari 2012 de nieuwe online ontmoetingsplek ‘Ikookvanmij.nl‘. Deze website biedt expliciet hulp aan aanhangers van de zogenaamde Pro-ana beweging. Pro-ana is ook wel bekend onder de naam ‘Professional-Anorexia Nervosa’. Het is de eerste keer dat een organisatie een helpende hand uitreikt aan bezoekers van Pro-ana sites, in plaats van ze te veroordelen.

De Pro-ana beweging kent verschillende stromingen, van hardcore tot diverse mildere vormen, waarvan de aanhangers in meerdere of mindere mate lijden aan een eetstoornis. Ze zoeken elkaar op via Pro-ana websites en delen hier ongecensureerd hun wel en wee rondom hun hunkering om af te willen vallen.

Carmen Netten – Wat is een eetstoornis?

Ikookvanmij.nl is de eerste hulpsite waar alle mensen met een eetstoornis of eetprobleem in Nederland welkom zijn. Ook Pro-ana aanhangers zijn welkom en vinden er een luisterend oor. Tot op heden heeft de berichtgeving rondom de Pro-ana beweging een zeer negatieve ondertoon. “Onterecht, ” zegt Carmen Netten, oprichtster van Human Concern. “Het ontkennen of verwerpen van de Pro-ana beweging heeft geen enkele zin. Een eetstoornis heeft nou eenmaal destructieve kanten, en mensen willen daar over kunnen praten. In plaats van ze te veroordelen en buiten te sluiten kun je je beter in hun wereld verplaatsen om zo een ingang te vinden om te helpen. Ook zij hebben immers een eetstoornis en verdienen aandacht en hulp. Het is te makkelijk om ze in een verdomhoekje te plaatsen als gevaarlijk uitschot. Door dit te erkennen hopen we dat ook aanhangers van ‘Pro-ana’ zich welkom voelen om hun verhaal te delen. Je staat versteld van de hoeveelheid mensen die in het geheim kampen met een eetstoornis of eetprobleem.”

Een vertegenwoordiger van de Pro-ana beweging heeft aangegeven de nieuwe hulpsite te steunen door een link te plaatsen op de Nederlandse Pro-ana websites waarmee aanhangers direct uitkomen op Ikookvanmij.nl.

Ikookvanmij.nl is de eerste hulpsite voor álle mensen met een eetstoornis of eetprobleem in Nederland. Naast de Pro-ana aanhangers, zijn ook oudere bezoekers welkom, en vinden bijvoorbeeld ook mannen en jongens met een eetstoornis of eetprobleem een klankbord. “Het is een fabel dat alleen jonge meiden lijden aan een eetstoornis”, zegt Marly van der Velden, actrice en ambassadrice van Human Concern. “Ik ben blij dat er nu eindelijk hulp komt voor alle mensen met een eetstoornis of eetprobleem. Hopelijk helpt deze website om het taboe rondom eetstoornissen weer een stukje verder te doorbreken.” Marly van der Velden gaat persoonlijk met de bezoekers van de hulpsite in gesprek via een chatsessie op woensdag 18 januari om 19.00 uur op ikookvanmij.nl.

Over Ikookvanmij.nl
Ikookvanmij is een online ontmoetingsplek voor alle mensen met een eetstoornis of eetprobleem in Nederland. De hulpsite is opgericht om dialoog, informatie en hulpverlening te bieden aan de grote groep mannen en vrouwen van jong tot oud die lijden aan een eetstoornis of eetprobleem. De online ontmoetingsplek is opgebouwd volgens de verschillende fases die mensen met een eetstoornis doorlopen. Daardoor biedt de website een steun voor (1) mensen die alleen ervaringen willen delen en niet op zoek zijn naar hulp, (2) wel hulp willen maar het niet durven, of weten hoe ze dat moeten aanpakken en (3) hulp willen. Ikookvanmij.nl wordt geleid door een betrouwbaar team van ervaringsdeskundigen. Deze mensen gaan de dialoog aan met bezoekers zonder direct hulp op te willen dringen. Voor bezoekers die wel op zoek zijn naar hulp, zijn ervaren therapeuten beschikbaar.

Voor meer informatie: www.ikookvanmij.nl.

Plaats een reactie