Het boek ‘Niet ongevoelig‘ geschreven door Henny Struik vertelt mij iets nieuws, iets waar ik wat van kan leren en dat maakt het voor mij al een goed boek. Ik had zelf ook het vooroordeel dat autisme vooral bij mannen voorkwam en dat ze te herkennen zijn aan de welbekende kenmerken, dus ik was best wel geschokt dat er zo veel vrouwen zijn met autisme!
Het boek is dus zeker een eyeopener en het is ook goed dat het naar buiten wordt gebracht zodat er dan misschien meer onderzoek naar gedaan gaat worden, want dat is zeker nodig. Henny Struik trekt in haar boek een aantal conclusies door haar ervaringen te vergelijken met de ervaringen van de vele andere vrouwen die bijdragen aan haar boek, maar die conclusies zouden nog wel onderzocht moeten worden door onafhankelijke onderzoekers voordat ze als waarheid kunnen worden aangenomen.
De vele ervaringen van vrouwen met autisme in het boek zijn denk ik heel herkenbaar voor vrouwen die hetzelfde meemaken, zij kunnen daar zeker steun uit halen. Het boek is vooral geschikt voor vrouwen die zelf autisme hebben en hun partners en familieleden.
Goed aan het boek is de herkenbaarheid voor vrouwen met autisme en de vele stukjes die in het boek staan met ervaringen van een groot aantal vrouwen met autisme. Het is ook wel eens goed dat de deskundige wereld wakker geschud wordt zodat ze scherp blijven en open blijven staan voor dingen die niet in hun lijstjes en protocollen voorkomen, mensen zijn individuen en passen niet altijd in een bepaald hokje.
Minder goed vind ik dat Henny Struik niet verder ingaat op de comorbiditeit van andere aandoeningen samen met autisme, daar had ik toch graag meer over gelezen. En Henny Struik trekt in haar boek een aantal conclusies die ze verder niet onderbouwd, waardoor ik als lezer juist met vragen blijf zitten.
Samenvatting
Het boek gaat over vrouwen met autisme en is geschreven door Henny Struik, zelf ook autistisch.
Zij heeft dit boek geschreven omdat niet bekend is dat er bij een groot aantal vrouwen autisme voorkomt, er is nog altijd het vooroordeel, ook in de professionele hulpverlening, dat autisme vooral bij mannen voorkomt en dat die contactgestoord en sociaal onhandig zijn, terwijl vrouwen met autisme juist heel sociaal en meevoelend kunnen zijn omdat vrouwen dat van nature al zijn waardoor ze dus vaak niet de juiste diagnose krijgen als ze hulp gaan zoeken.
Waarschijnlijk zijn er net zoveel vrouwen als mannen met autisme, maar het uit zich bij vrouwen heel anders omdat vrouwen en mannen nou eenmaal heel verschillend zijn. Henny struik wil de professionele wereld wakker schudden en het autisme uit de taboesfeer halen , maar vooral wil ze met haar boek lotgenoten helpen en ze een hart onder de riem steken.
Josefiena van der Scheer