‘Ik help mee of ik doe niks’

0
673

Kinderarbeid is een groot bekend, maar onderbelicht maatschappelijk probleem. We weten dat het gebeurt; toch doen we niets. Daarom start Kinderhulporganisatie Terre des Hommes maandag 17 oktober 2011 de campagne ‘Ik help mee of ik doe niks’.

Wereldwijd zijn er naar schatting 215 miljoen kindarbeiders tussen de vijf en zeventien jaar. Kinderen werken op vuilnisbelten, in fabrieken, in garages, op plantages en ze worden uitgebuit als huisslaaf. Terre des Hommes vindt dit onacceptabel en gaat de strijd tegen kinderarbeid aan.

Bij kinderarbeid denken mensen vaak aan exportproducten waar kinderhanden aan hebben gewerkt. Het aantal kinderen dat in de exportsector werkt is echter klein in vergelijking met kinderen die voor de lokale economie werken. Een verborgen voorbeeld van lokale kinderarbeid zijn huisslaafjes. De meeste kinderen die werken in de huishouding wonen bij hun ‘werkgever’ in en zijn daardoor overgeleverd aan zijn of haar grillen. Ze maken lange dagen, leven geïsoleerd en zijn vaak slachtoffer van fysieke en seksuele mishandeling. Het meest schrijnende is het feit dat deze huishoudelijke hulpjes worden mishandeld terwijl hun leeftijdsgenootjes in datzelfde huishouden naar school gaan, eten krijgen en worden bediend.

Twaalfjarige Soklee werkt op de vuilnisbelt
Met confronterende tv- en radiospotjes en via de actiewebsite www.stopkinderuitbuiting.nl wordt de Nederlander voor de keuze gesteld: ‘Ik help mee’ of ‘Ik doe niks’. Door mee te helpen kan bijvoorbeeld de twaalfjarige Soklee uit Cambodja de vicieuze cirkel doorbreken. Haar ouders zijn arm en hebben het weinige geld dat hun dochter verdient hard nodig om het hoofd boven water te houden. Daarom werkt ze iedere dag op de vuilnisbelt om geld te verdienen. Tussen het afval, de stank en scherven. Zij heeft geen andere keus, wij wel.

Aanpassingen in de wet
Van de 215 miljoen kindarbeiders tussen de vijf en zeventien jaar zijn er ongeveer 115 miljoen kinderen werkzaam in de ergste vormen van kinderarbeid. Terre des Hommes geeft deze kinderen een gezicht in Nederland en vertelt hun verhaal. In de landen waar Terre des Hommes actief is zorgt de kinderhulporganisatie ervoor dat kinderen weer naar school gaan. Vaak stoppen kinderen niet meteen of volledig met hun werk omdat hun families het extra inkomen niet kunnen missen. Daarom is er binnen de projecten van Terre des Hommes ruimte voor kinderen die naast school lichte werkzaamheden verrichten. Terre des Hommes verbetert de werkomstandigheden en initieert preventieve projecten zoals het verbeteren van onderwijs, het verstrekken van leningen aan ouders en bewustwordingsactiviteiten. Daarnaast versterkt Terre des Hommes lokale overheidsorganen die kinderen, vaak doormiddel van aanpassingen in de wet, beschermen tegen kinderarbeid.

Ergste vormen van kinderarbeid
Terre des Hommes neemt een genuanceerd standpunt in ten aanzien van kinderarbeid. Een unaniem verbod op alle soorten van werk door kinderen sluit niet aan bij de realiteit waarin miljoenen kinderen moeten of willen werken. Ook zijn sommige vormen van arbeid wel schadelijk voor de ontwikkeling van een kind, maar andere vormen weer niet. Daarom richt Terre des Hommes zich op de bestrijding van de ergste vormen van kinderarbeid. Dit zijn activiteiten die de fysieke, morele en geestelijke ontwikkeling van kinderen schaden.

Vorig artikelJolande Sissing wint V&VN Zorgaward
Volgend artikelVolg acht jongeren bij sociaal experiment: Hun Eerste Keer
Kinderhulporganisatie Terre des Hommes stopt uitbuiting van kinderen in ontwikkelingslanden. Met projecten op het gebied van onderwijs, gezondheid en microkrediet maken we kansarme kinderen weer kansrijk. Terre des Hommes steunt in vier regio's meer dan driehonderd projecten die worden bedacht, opgezet én uitgevoerd door de lokale projectpartners. De projecten sluiten dus nauw aan bij de problemen van de lokale bevolking. De vier regiokantoren in Indonesië, Sri Lanka, Kenia en Bolivia zorgen voor de directe begeleiding van de projecten en helpen projectpartners zich verder te professionaliseren. Daarnaast voert Terre des Hommes nationaal én internationaal campagne voor kinderrechten, zoals die in 1989 zijn vastgelegd in het VN Kinderrechtenverdrag. Soms alleen en soms samen met lokale projectpartners om nog sterker te staan.