IGZ beveelt sluiting tandartspraktijk in Heemstede

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) geeft vandaag tandartspraktijk Wezel te Heemstede een bevel tot sluiten op basis van de Wet op de beroepen individuele gezondheidszorg (Wet BIG). De praktijk voldoet niet aan voorwaarden voor verantwoorde zorg, waardoor ernstige risico’s ontstaan voor de gezondheid van patiënten. De inspectie bezocht op 26 augustus naar aanleiding van een melding van een collega tandarts onaangekondigd de tandartspraktijk. De IGZ trof bij dit bezoek een groot aantal tekortkomingen aan:
– De tandarts houdt zich niet aan landelijke richtlijnen die het optreden van infecties moeten voorkómen. Instrumenten worden onvoldoende gesteriliseerd, het reinigen van instrumenten gebeurt in de behandelkamer en schone en vuile instrumenten worden niet gescheiden. Ook de preventie van legionella gebeurt niet volgens de voorschriften.
– De tandarts voldoet niet aan de voorwaarden waaronder de mondhygiëniste in zijn praktijk verantwoord kan werken. Deze voorwaarden staan beschreven in de circulaire -taakherschikking in de tandheelkundige praktijk en het uitvoeren van voorbehouden handelingen door niet-tandartsen- die de inspectie vorig jaar stuurde aan tandartsen.
– De tandarts voldoet niet aan de eisen voor het verantwoord bijhouden van het patiëntendossier.

Het bevel blijft geldig tot de tandarts aan de inspectie kan aantonen dat hij voldoet aan de eisen om verantwoorde zorg te leveren. De inspectie zal dit dan ter plaatse toetsen.

Plaats een reactie