IGZ beveelt huisarts te Veghel werkzaamheden te stoppen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft gisteren huisarts J.M. Bonnet te Veghel een bevel gegeven al zijn werkzaamheden als huisarts te stoppen op grond van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG). De inspectie constateerde tijdens een onaangekondigd bezoek op 28 juli grote tekortkomingen in de praktijk, die ernstig gevaar voor de patiëntveiligheid opleveren.

De IGZ constateerde de volgende tekortkomingen:

– De hygiëne in de praktijk en de infectiepreventie schoten ernstig tekort. Zo gebeurde bijvoorbeeld de reiniging, desinfectie en sterilisatie van de ruimtes en de instrumenten niet volgens de richtlijnen.
-De praktijk had de geneesmiddelen voor spoedeisende situaties niet op orde. Zo zaten in de dokterstas voor visites geneesmiddelen die bijna allemaal al meerdere jaren over de houdbaarheidsdatum waren.
– De bereikbaarheid en beschikbaarheid van de praktijk was niet goed geregeld. Zo had de praktijk geen aparte spoedlijn of keuzemenu met de optie spoed. Patiënten kregen bij een spoedmelding geen medisch deskundig persoon aan de lijn. De deskundigheid van de doktersassistente was namelijk niet gegarandeerd; ze was niet gediplomeerd en had de laatste tien jaar geen scholing gevolgd, terwijl zij ook medische handelingen verrichtte.

Aanleiding voor het onaangekondigde bezoek waren signalen over onhygienische omstandigheden binnen de praktijk. De inspectie hield de arts al langer in de gaten, nadat hij wegens onprofessioeel gedrag door de huisartsenpost ‘s-Hertogenbosch-Oss-Veghel op non-actief was gezet.

Het bevel is ingegaan op 29 juli 2010 en geldt tot het moment dat de praktijk naar het oordeel van de inspectie weer verantwoorde zorg kan leveren. De inspectie zal dit ter plaatse toetsen voordat de praktijk weer open mag.

Plaats een reactie