IGZ beveelt huisarts in Damwoude werkzaamheden te stoppen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft huisarts M.C.B.M. ter Laak te Damwoude een bevel gegeven om per direct al zijn werkzaamheden als huisarts te stoppen op grond van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG). De inspectie heeft vastgesteld dat de huisarts niet in staat blijkt te zijn om verantwoorde huisartsgeneeskundige zorg te bieden. Bovendien is de continuïteit van zorg onvoldoende gewaarborgd.

De inspectie constateerde dat de huisarts zijn beroepsuitoefening niet dusdanig heeft georganiseerd dat dit leidt of kan leiden tot verantwoorde zorg. Zo is bijvoorbeeld de beschikbaarheid en continuïteit van zorg bij afwezigheid onvoldoende geregeld. Ook zit er onvoldoende structuur in de zorg voor chronische patiënten en is de systematische bewaking, beheersing en verbetering van deze zorg onvoldoende. Bovendien is de huisarts door persoonlijke problemen niet in staat om verantwoorde huisartsenzorg te leveren.

Het bevel is ingegaan op vrijdag 12 november en geldt tot het moment dat de huisarts naar het oordeel van de inspectie weer verantwoorde zorg kan leveren. De inspectie zal dit dan toetsen voordat de arts zijn werkzaamheden weer mag hervatten.

Plaats een reactie