Hypo’s bij mensen met diabetes beïnvloeden arbeidsproductiviteit

0
596

Bijna één op de vijf mensen met diabetes is met regelmaat niet in staat om een volledige dag te werken vanwege een episode van lage bloedsuiker, ook wel hypoglykemie of hypo genoemd. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek over productiviteitsverlies na een hypoglykemie, waarvan de resultaten recent in het tijdschrift Value in Health werden gepubliceerd.

Het onderzoek, dat is uitgevoerd door The Brod Group en Health Research Associates in samenwerking met Novo Nordisk, is gehouden onder 1.404 mensen met diabetes type 1 of 2 in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk die de maand voorafgaand aan het onderzoek een hypo hadden gehad.

De belangrijkste bevindingen van het onderzoek zijn:

– Voor degenen die niet naar hun werk konden vanwege een nachtelijke hypoglykemie bedroeg het gemiddelde productiviteitsverlies op de werkplek 14,7 uur per persoon per maand. Dit is gelijk aan ongeveer 1.610 euro aan verloren productiviteit per persoon per jaar.

– Eén op de vijf deelnemers aan het onderzoek (22,7%) kwam te laat op het werk of miste een volledige werkdag als gevolg van een nachtelijke hypo die zij de afgelopen maand hadden gehad.1 18,3% van de ondervraagden moest vroegtijdig naar huis of miste een hele werkdag vanwege een hypo die tijdens het werk optrad.

“Veel mensen met diabetes hebben regelmatig last van hypoglykemie”, zegt dr. Meryl Brod, hoofdonderzoeker en gezondheidspsycholoog. “Dit heeft niet alleen invloed op hun werk, maar vergroot ook de behoefte aan mogelijkheden om zelf de bloedsuikerspiegel te bewaken. Bovendien zijn hypo’s die tijdens het slapen optreden problematisch voor mensen met diabetes.”

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat mensen met diabetes in de eerste zeven dagen na de hypo 5,6 extra bloedglucosetesten deden om hun bloedsuiker te meten. 24,9% van hen nam als gevolg van de hypo contact op met een behandelaar (huisarts, ziekenhuis, diabeteskliniek of een andere zorgverlener). Van de mensen met diabetes die insuline gebruiken, meldde 25% dat ze na de hypo hun insulinedosis verlaagden.

Het handhaven van een strikte glykemische controle heeft op de lange termijn voordelen voor mensen met diabetes wat betreft het verminderen van complicaties. Veel voorkomende symptomen van een hypoglykemische episode zijn hartkloppingen, trillen, honger, zweten, moeite met concentreren of verwardheid. Mensen met diabetes die met insuline worden behandeld, kunnen één tot drie hypo’s per maand krijgen.

Het volledige onderzoek is te lezen in het julinummer van Value in Health en online op www.valueinhealthjournal.com. Het onderzoek is gesponsord door Novo Nordisk.