Hypnotherapie werkt bij darmklachten

Voor mensen met onbegrepen lichamelijke klachten zoals buikpijn is er goed nieuws. Hypnotherapie biedt uitkomst. Vooral bij het Prikkelbare Darm Syndroom. Ook in Ziekenhuis Gelderse Vallei werken (medisch) psychologen die bekwaam zijn in het geven van hypnotherapie op de afdeling medische psychologie.

Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat de pijn aanzienlijk vermindert en de werking van de darmen verbetert door hypnotherapie. Dit verbetert de kwaliteit van leven voor patiënten.

Je zult het maar hebben: onbegrepen buikklachten. Buikpijn zonder aanwijsbare lichamelijke oorzaak. Veel mensen lopen er jaren mee rond zonder dat een dokter iets kan doen. In Ziekenhuis Gelderse Vallei komt ook maag-darm-lever-arts Ben Witteman deze patiënten steeds vaker tegen. Hij startte een multidisciplinair patiëntenoverleg met onder andere gezondheidszorgpsycholoog Yvette van Dokkum die tevens is opgeleid in hypnotherapie. Patiënten met Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) blijken veel baat te hebben bij deze therapeutische interventie.

PDS
Het Prikkelbare Darm Syndroom is een veelvoorkomende westerse aandoening. De diagnose wordt vooral gesteld bij jong volwassenen en tweemaal zo vaak bij vrouwen als mannen. PDS behoort tot de zogenaamde functionele buikklachten. Dit betekent dat er geen medische afwijkingen worden gevonden, maar dat de klachten wel erg pijnlijk kunnen zijn en veel invloed kunnen hebben op het dagelijks leven.

Hypnotherapie
Gezondheidszorgpsycholoog Yvette van Dokkum geeft hypnotherapie. Door middel van hypnose leren patiënten zich te ontspannen en te concentreren op hun eigen lichaam. Door diepe concentratie en ontspanning kan iemand leren om lichamelijke processen te beïnvloeden, waar diegene ogenschijnlijk geen invloed op heeft. Door middel van suggesties (bijvoorbeeld de suggestie dat de pijn verandert van stekende pijn naar bijvoorbeeld doffe pijn) kunnen mensen die verandering in pijn ook daadwerkelijk zo gaan ervaren. Zodoende kan iemand leren om de werking van de darmen te beïnvloeden, om uiteindelijk de klachten te kunnen verminderen.

Plaats een reactie