Hypercapnie verklaart bijna-doodervaringen

De bijna-doodervaring, waarvan overlevenden van een tijdelijke hartstilstand soms verslag doen, zou weleens een banale verklaring kunnen hebben. Sloveense onderzoekers schrijven in Critical Care (doi:10.1186/cc8952) de oorzaak namelijk toe aan de toename van koolstofdioxide in het bloed, ofwel hypercapnie.

Ongeveer 11-23% van de patiënten die een hartstilstand overleven, heeft een bijna-doodervaring (BDE). De verschijnselen variëren van (vaak positief) ervaren emoties en het zien van helder licht aan het eind van een tunnel, tot aan een versnelde film met terugblik op het eigen leven.

Ook mystieke en religieuze ervaringen treden op zoals het gevoel zich buiten het lichaam te bevinden (uittreding) en contact met gestorven personen. Dit alles nodigt uit tot spirituele interpretaties, maar voor Zalika Klemenc-Ketis en collega’s van de Universiteit van Maribor is de verklaring prozaïsch eenvoudig: de toenemende CO2-concentratie in het bloed van de patiënten.

Lees het artikel van Lucas Mevius en Femia Kievits verder op de website van Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde: Hypercapnie verklaart bijna-doodervaringen

Plaats een reactie