Hygiëne ballenbakken laat te wensen over

  0
  493

  De hygiëne in ballenbakken laat regelmatig te wensen over. Dat concludeert de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) op basis van de resultaten van een onderzoek uit 2009 waarin 40 ballenbakken zijn onderzocht.

  In 12 van de onderzochte ballenbakken zijn hoge aantallen enterobacteriën aangetroffen. Deze groep bacteriën hoort thuis in de normale darmflora van mens en dier en is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Zeker bij gezonde kinderen is de kans om hiervan ziek te worden relatief klein. Het is aannemelijk dat de spelende kinderen zelf de veroorzaker zijn van hoge aantallen enterobacteriën. Dat gebeurt via ‘ongelukjes’ (overgeven, poepen) of vieze handen.

  Aanwezigheid van enterobacteriën duidt op een slechte beheersing van de hygiëne. Slechte hygiëne verhoogt de kans op de aanwezigheid van ziekteverwekkende bacteriën. In geen van de onderzochte ballenbakken zijn ziekteverwekkende bacteriën aangetroffen.

  Preventie
  Frequent en goed reinigen van de ballenbak en beter toezicht door de ondernemer draagt bij aan betere hygiëne van de ballenbakken. De nVWA attendeert brancheorganisaties op de resultaten. Ook ouders kunnen een rol spelen bij hygiënebewaking van ballenbakken. Waarschuw de beheerder bij ongelukjes en wanneer de ballenbak niet schoon is.