Humanistisch Verbond geschokt door overlijden Els Borst

Het Humanistisch Verbond is verdrietig en geschokt door het plotselinge overlijden van politica en lid van het Humanistisch Verbond Els Borst.

Els BorstElse (Els) Borst-Eilers

Zij was een indrukwekkende, wijze en moedige politica en een scherpzinnig en vrijheidslievend mens. Mede dankzij haar heeft Nederland een menswaardige euthanasiewet.

Tot het laatst was zij actief in het strijden voor hulp om menswaardig te sterven. Als initiatiefnemer van onze huidige euthanasiewet was zij voorstander van de medische route, maar ze vond dat artsen de euthanasiewet veel ruimer moeten duiden en benutten dan ze doen. ‘Haar euthanasiewet’ biedt ruimte voor stervenshulp aan mensen die lijden aan dementie of een onbehandelbare psychiatrische aandoening of aan ouderen die hun leven voltooid achten, betoogde ze onvermoeibaar.

Haar verdiensten voor het menswaardig sterven in Nederland en het debat zijn groot. Zij was daarin ook voor het Humanistisch Verbond zeer inspirerend, zegt Ineke de Vries, directeur van het Humanistisch Verbond die haar vaak meemaakte in debatten waarin ook Borst spreker was.

Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond: “Als politica en als humanist was zij een groot voorvechtster van zelfbeschikking en een humaan en waardig zelfgekozen levenseinde. Zij steeg daarbij boven de partijen uit. Tot op het laatste moment was zij zeer betrokken bij het debat. Nog onlangs heb ik uitgebreid met haar gesproken over waardig sterven en was zij voedend voor onze visie. Els Borst was in alles een open en vrijzinnig mens. Ze was sinds een jaar officieel ‘Minister van Staat’, maar voor mij was ze dat al jaren: Een vrouw van formaat.”