Hulphond Nederland plaatst eerste hond bij veteraan met PTSS

Hulphond Nederland maakt bekend dat zij de eerste Hulphond heeft afgeleverd voor militaire veteranen met een post traumatisch stress syndroom (PTSS). Dit is een geestelijke stoornis die veteranen kunnen oplopen als zij naar oorlogsgebieden worden uitgezonden.

De betreffende veteraan is John Kunstman uit Smilde. Hij heeft gediend in Libanon en heeft daaraan zowel een beenverwonding als ook PTSS overgehouden. John durfde niet meer alleen over straat en heeft dagelijks nachtmerries. Zijn hond Teddy is dag en nacht bij hem en maakt hem wakker bij de eerste signalen van een nachtmerrie. Hierdoor durft John weer naar buiten en krijgt hij meer nachtrust.

“Ik ben in contact gekomen met John Kunstman en was zeer onder de indruk van zijn verhaal”, zegt Eric Bouwer, Algemeen Directeur van Hulphond Nederland. “Militairen zijn stoere mensen en de cultuur binnen het leger is er één van niet zeuren. Echter, deze mensen maken vreselijke dingen mee, waarvan je behoorlijk in de war kan raken. Vaak leidt dit tot blijvend geestelijk letsel en brengt dit veel ellende met zich mee: scheidingen, agressie aanvallen en vaak vereenzaming. Wij hebben zorgvuldig gekeken wat wij onze honden moesten leren om een veteraan met PTSS van dienst kunnen zijn. Daarna was de beslissing snel genomen. Wij zien het als een logische uitbreiding van onze activiteiten. John heeft nu de eerste hond en er zijn er daarnaast nog 7 in opleiding”, vervolgt Bouwer.

John Kunstman zegt: “Teddy gaat overal met mij mee. Ik ben kortgeleden zelfs naar de landelijke Veteranendag geweest in Den Haag. Daar zijn 85.000 mensen. Zonder Teddy had ik dat nooit gedurfd. Ook maakt hij mij wakker als ik weer eens een nachtmerrie heb”.

Hulphond Nederland’s nieuwe gesponsorde TV commercial

Enige tijd geleden kreeg Hulphond Nederland een schenking van de stichting Homebase Support voor veteranen. Hierdoor konden de eerste honden worden opgeleid. In Nederland zijn er ruim 7000 veteranen met het PTSS. Uiteraard hopen zowel de veteranen als Hulphond Nederland dat ook het ministerie van Defensie een financiële bijdrage gaat leveren. Dan komen nog veel meer veteranen met PTSS in aanmerking voor een Hulphond.

Plaats een reactie