‘Huiselijk geweld stopt nooit vanzelf’

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en minister Ivo Opstelten (VenJ) pakken huiselijk geweld aan met een nieuwe televisiecampagne: ‘Huiselijk geweld stopt nooit vanzelf’. Slachtoffers, omstanders en plegers van partnergeweld en andere vormen van huiselijk geweld worden opgeroepen om zo snel mogelijk advies en hulp te zoeken. Het volgt op de televisiespot ‘Kindermishandeling stopt nooit vanzelf’ die sinds de zomer te zien was.

Volgens onderzoek in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Veiligheid en Justitie zijn jaarlijks 200.000 tot 230.000 mensen slachtoffer van ernstig of herhaald huiselijk geweld.

Staatssecretaris Van Rijn: “Huiselijk geweld is onacceptabel. Het stopt nooit vanzelf maar hulp en advies inschakelen is uiteindelijk heel eenvoudig. Met één telefoontje krijgen slachtoffers, omstanders of plegers de juiste mensen aan de lijn om te zorgen dat het stopt. Hiermee roepen we mensen op om daadwerkelijk die telefoon te pakken.”

Minister Opstelten: “Met deze campagne hopen wij mensen te bereiken die zelf slachtoffer zijn of daar dichtbij staan. De stap om hulp in te schakelen bij huiselijk geweld willen we op die manier kleiner maken, want het stopt niet vanzelf. Geweld kun je nooit tolereren, ook niet binnenshuis!

Steunpunt Huiselijk Geweld
Iedereen kan voor informatie, hulp en advies terecht bij een Steunpunt Huiselijk Geweld via 0900 – 1 26 26 26 of www.vooreenveiligthuis.nl. Dit geldt niet alleen voor slachtoffers, maar ook voor plegers, kinderen, familie, buren en andere omstanders die hulp zoeken. Het Steunpunt kan helpen met advies, maar ook door bijvoorbeeld te zorgen voor opvang of door te verwijzen naar een hulpverlener.

Plaats een reactie