Huiselijk Geweld: Onthutsende kijk achter Nederlandse voordeur

Het NCRV-programma Dokument besteedt donderdag 6 december 2012 aandacht aan huiselijk geweld. In 3DOC Code Rood Huiselijk geweld volgt filmmaakster Jessica Villerius Casemanager Henk Giebels. Als er bij de politie een 112 melding van huiselijk geweld binnenkomt waarbij een verdachte wordt gearresteerd, wordt Henk Giebels ingeschakeld.

Uitzending: Onthutsende kijk achter Nederlandse voordeur, Donderdag 6 december 21.40 uur, Nederland 3

Giebels praat met de verdachte terwijl de politie de getuigen en vermeende slachtoffers verhoort. Het zijn vaak tegengestelde verhalen. Verdachte A. over zijn ex: “Ze is gek, ik mag van haar mijn kind niet zien’. Zijn ex-vriendin: ‘Hij drinkt en snuift coke. Op de dag van mijn bevalling greep hij me bij de keel. Hij mag nooit meer thuiskomen”. Giebels waarschuwt: “Het is niet altijd de man die de agressor is. In therapie geeft maar liefst 40 tot 60 procent van de vrouwen toe dat zij de eerste aanleiding tot psychisch of lichamelijk geweld gaven.”

Doeltreffender optreden
Villerius en haar team hebben hun kamp opgeslagen in het Veiligheidshuis, een samenwerkingsverband tussen politie, justitie en hulpverlening in Venlo. Politie Coördinator Peter Lalieu: “Vroeger wisten de instanties niet van elkaar dat ze binnen hetzelfde gezin hulp aan het bieden waren. Dat gebeurt nu niet meer”. Door het uitwisselen van informatie wordt er doeltreffender opgetreden. Slachtoffers van huiselijk geweld blijken in de praktijk mondjesmaat aangifte te doen, uit schaamte of uit angst. Onderzoek wijst uit dat het huiselijk geweld gemiddeld drie jaar duurt voordat er aangifte wordt gedaan.

Sinds 2007 is er de ‘wet op tijdelijk huisverbod’. Deze wet maakt mogelijk dat een verdachte ten minste tien dagen geen contact mag opnemen met zijn gezin. Het verbod kan worden verlengd met nog eens achttien dagen. Hoofdagent Mo is ter plaatse na een nachtelijke 112 melding: “Zelden zo’n beklemmende situatie meegemaakt. De vrouw wordt compleet gecontroleerd door haar man, al 18 jaar lang. Ik word bang van dat soort mensen”. De dienstdoende officier van Justitie belt de burgemeester uit haar bed en vraagt om een tijdelijk huisverbod: “Deze man heeft zijn dochter ernstig mishandeld. Hij moet even wegblijven bij zijn gezin zodat zij rust krijgen”.

Maatschappelijk probleem
Jaarlijks komen er bij de politie ruim 60.000 meldingen binnen van huiselijk geweld; dat is slechts het topje van de ijsberg. Schattingen lopen uiteen van 200.000 tot 300.000 jaarlijkse slachtoffers van ernstig huiselijk geweld. In Nederland overlijden ieder jaar 150 mensen: 75 vrouwen, 25 mannen en 50 kinderen. Politie Coördinator Peter Lalieu: “Huiselijk geweld is niet langer een privéprobleem, maar ook een maatschappelijk probleem”.

Meer informatie
http://www.vooreenveiligthuis.nl/huiselijkgeweld/

Wil je meer gezondheidsnieuws ontvangen, dan kun je natuurlijk ook fan worden van de Facebook pagina van de Gezondheidskrant.

1 gedachte over “Huiselijk Geweld: Onthutsende kijk achter Nederlandse voordeur”

 1. Nog altijd ontbrekend in documentaires over huiselijk geweld: mannen waarvan hun leven verwoest is door onterechte beschuldigingen.

  Ik ben een mannelijk slachtoffer van huiselijk geweld. Doordat het Steunpunt Huiselijk Geweld mijn melding ‘corrigeerde’ (volgens het SHG konden namelijk alleen vrouwen slachtoffer zijn) werd ik opeens ten onrechte als dader beschouwd en heb ik ten onrechte het etiket ‘Code Rood’ gekregen. Het SHG weigerde die blunder te corrigeren want “wij doen niet aan waarheidsvinding”.

  Dat was vier jaar geleden, maar ik word er tot op de dag van vandaag door achtervolgd. Mijn leven is verwoest, ik ben voor het leven getekend.

  Ik zal vast niet de enige man zijn die ten onrechte dat etiket gekregen heeft en daar levenslang door achtervolgd zal worden. Maak DAAR eens een documentaire over!

  http://zwartboekoverheid.nl

  Beantwoorden

Plaats een reactie