Huisdier redt proefdier

Hoe droevig het ook is, het overlijden van je huisdier is toch iets waar je in de toekomst mee te maken krijgt. Het is een nare gebeurtenis. Maar is het niet een troost dat je eigen overleden huisdier het leven van een ander dier kan redden, een proefdier.

Dierenarts Geert Bijvoet van Dierenkliniek Leidsche Rijn vertelt over zijn ervaringen met het Dierdonorcodicil

Als je hond, kat, konijn, rat of cavia komt te overlijden of je moet hem laten inslapen, dan kun je het dier afstaan aan de Universiteit Utrecht. Jouw huisdier redt dan direct een proefdier het leven. Overleden huisdieren vervangen speciaal gefokte en afgemaakte proefdieren ter ondersteuning van de lesstof. Proefdiervrij pakt met de introductie van het Dierdonorcodicil het stijgende aantal proefdieren binnen het onderwijs aan. We werken hiervoor samen met de Universiteit Utrecht. Op de universiteit ziet een docent erop toe dat er op een waardige manier met het dier wordt omgegaan. De nazorg voor het overleden huisdier zal hetzelfde zijn als bij een dierenarts.

Voor het dierdonorcodicil dien je een verklaring te ondertekenen. Dit is mogelijk via één van de aangesloten dierenartsen. Op dit moment werken we samen met dierenartsen in de regio Utrecht. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Woon je in de regio Utrecht, dan zorgt je dierenarts ervoor dat het dier wordt overgebracht naar de universiteit.

In 2013 hopen we samen te werken met alle dierenartsen in Nederland, daar zijn ze nu hard mee bezig. Buiten de regio Utrecht ben je nu nog zelf verantwoordelijk voor het vervoer van het overleden dier. Maar als het Dierdonorcodicil landelijk is ingevoerd, regelt je dierenarts dat voor je.

In het afgelopen anderhalf jaar hebben meer dan 300 mensen in de regio Utrecht hun overleden huisdier naar de dierenarts gebracht. Dus alleen al in Utrecht en omgeving hebben mensen zoals jij en ik in korte tijd ruim 300 proefdieren gered. Kun je je voorstellen hoeveel dat is als het straks overal in Nederland kan?

We gaan alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat het dierdonorcodicil volgend jaar overal in Nederland beschikbaar is. Daarvoor moeten we alle dierenartsen gaan trainen én hebben we veel voorlichtingsposters en informatiebrochures nodig. Alleen met jouw steun kunnen we dat voor elkaar krijgen. Help je mee?

Meer informatie
www.proefdiervrij.nl
Donorcodicil voor dieren

Plaats een reactie