Huisartsen weigeren ten onrechte cliënten

Huisartsen weigeren onterecht patiënten. Dat blijkt uit onderzoek in VARA’s televisieprogramma ‘De Ombudsman’. Het recht op vrije huisartsenkeuze wordt in meer dan de helft van de gevallen niet gerespecteerd.

Schrijfster Annemarie Postma en Ombudsman Pieter Hilhorst

In de uitzending komt schrijfster Annemarie Postma aan het woord die ook met dit probleem te maken heeft. ‘De Ombudsman’ wordt vrijdagavond 11 februari uitgezonden bij de VARA op Nederland 2 om 19.25 uur.

Annemarie Postma woont sinds kort op het Friese platteland en zoekt een nieuwe huisarts in de buurt. Postma heeft haar zinnen gezet op een groepspraktijk waar meerdere artsen werken. Ze hoopt daar een arts te vinden die bij haar past. Zover komt het niet eens. Postma wordt bij voorbaat geweigerd omdat ze te ver weg zou wonen.

Als de Ombudsman de proef op de som neemt blijkt dat de huisartsenpraktijk in strijd handelt met de richtlijnen van de Landelijke Huisartsen Vereniging, de LHV. Ze woont helemaal niet te ver weg. Maar de artsen hebben onderling afspraken over wie wel en wie niet behandeld wordt. Als Annemarie Postma de discussie aangaat met de betreffende praktijk wordt zij uitgelachen. Postma vindt het belachelijk. “Ik betaal ontzettend veel premies en ik vind dat ik daarmee ook het recht heb om zelf een keuze voor een huisarts te maken.” Postma is één van de vele voorbeelden. In 63 procent van de gevallen mogen cliënten niet zelf een huisarts uitkiezen.

Bestuurslid Jettie Bont van de LHV schrikt van het voorbeeld en vindt het ‘spijtig’. Volgens haar heeft Postma gelijk: “Dit is waar patiënten recht op hebben”. De LHV roept huisartsen op de richtlijnen te respecteren, maar kan hen niet dwingen.

De NMa, de Nederlandse Mededingingsautoriteit, is inmiddels een onderzoek gestart naar onderlinge afspraken die huisartsen maken om gebieden en patiënten te verdelen. De uitkomst van dat onderzoek volgt dit voorjaar.

‘De Ombudsman’ wordt vrijdagavond 11 februari uitgezonden bij de VARA op Nederland 2 om 19.25 uur.

Plaats een reactie