De effecten van overgewicht op de gezondheid zijn genoegzaam bekend, desondanks wordt de gemiddelde Nederlander steeds dikker. Moet de huisarts mensen met overgewicht daarop ongevraagd aanspreken? De meeste mensen vinden van wel, blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in Huisarts & Wetenschap.
De helft van de volwassen Nederlanders is te dik, 14% heeft zelfs ernstig overgewicht (obesitas) en dit percentage zal de komende jaren alleen maar toenemen. Overgewicht en vooral obesitas kunnen leiden tot hart- en vaatziekten, aandoeningen aan spieren en gewrichten, en een slechtere kwaliteit van leven. Hoe eerder overgewicht wordt behandeld, hoe groter de kans op succes. De huisarts zou een belangrijke rol kunnen spelen in behandeling en preventie van overgewicht. Huisartsen bieden laagdrempelige zorg en zien ieder jaar ongeveer driekwart van hun patiënten. Betekent dit dan ook dat ze mensen met overgewicht daar ongevraagd op moeten aanspreken? Ja. Bijna driekwart (73%) van de huisartsen en 68% van de bevolking vindt dat de huisarts ongevraagd advies moet geven bij overgewicht. Ruim een tiende (13%) van de bevolking is het hiermee juist oneens, van de huisartsen is dat iets minder (8%) zo blijkt uit onderzoek binnen het Consumentenpanel van het NIVEL en het KNMG-ledenpanel.
Omslag
In de jaren negentig gaven huisartsen vaak pas gewichtsadviezen als een patiënt met gezondheidsklachten kwam of er zelf om vroeg, en patiënten stonden kritisch tegenover ongevraagd advies. Inmiddels lijkt er een omslag te hebben plaatsgevonden. In 2008 is de CBO-richtlijn ‘Diagnostiek en behandeling van obesitas bij volwassenen en kinderen’ ingevoerd en in 2010 de nieuwe NHG-Standaard Obesitas, die beide het belang van preventie onderstrepen. Bijna alle huisartsen (95%) zeggen dat ze weleens ongevraagd advies geven. Toch zegt nog geen zesde (15%) van de bevolking wel eens ongevraagd advies te hebben gekregen over het gewicht, terwijl de helft van de volwassen Nederlanders te zwaar is. De huisartsen bespreken overgewicht vaak niet door een gebrek aan tijd of voorlichtingsmateriaal, of omdat ze denken dat patiënten dat bemoeizuchtig of vervelend vinden. De schroom om patiënten ongevraagd advies te geven over hun gewicht lijkt echter onterecht: van degenen die weleens zo’n advies hebben gekregen, vond 94% dit niet vervelend.
KNMG-ledenpanel en Consumentenpanel
Het KNMG-ledenpanel bestaat uit 4000 leden die representatief zijn voor het ledenbestand van de KNMG. Dit vertegenwoordigt ongeveer 65% van alle artsen in Nederland. Het Consumentenpanel Gezondheidszorg is een project van het NIVEL en bestaat uit ruim 2800 personen die een afspiegeling vormen van de Nederlandse bevolking.
Hallo,
Ik vind dat het maken van aanmerkingen op iemands gewicht prima is, als je, als vertrouwenspersoon, dokter, dan er ook voor kan zorgen dat deze persoon de middelen krijgt om hier iets aan te doen.
De relatie tussen patient en dokter is natuurlijk een vertrouwensrelatie en deze kan beschaamd worden als de patient zich niet bewust wil worden van zijn of haar overgewicht. Het geven van tips en mogelijkheden om af te vallen vind ik zelf een must als je ongevraagd commentaar levert als een deskundige huisarts!
Aan dit soort tips en weetjes (gebaseerd op wetenschap) wil ik in mijn eigen blog aandacht besteden.
Lees Afvallen in een week blog hier!