De huisarts kan zowel een trombosebeen als een longembolie veilig uitsluiten met behulp van een klinische beslisregel en een bloedtest (D-dimeer). Dat stelt Geert Jan Geersing in zijn proefschrift.
Dit is belangrijk, want voor veel huisartsen is het op dit moment lastig om een trombosebeen of longembolie te herkennen. Mensen met een trombosebeen of longembolie hebben soms namelijk maar weinig klachten. Hierdoor komt het voor dat een diagnose pas laat – en soms te laat – wordt herkend.
Dit onderzoek laat zien dat huisartsen met behulp van een simpele klinische beslisregel en een bloedtest beter in staat zijn om een trombosebeen of longembolie te herkennen. Deze bloedtest kan de huisarts ook veilig uitvoeren in zijn spreekkamer.
Hierdoor hoeven minder mensen naar het ziekenhuis (tot circa 40-50% minder) om daar duur en vaak vervelend onderzoek te ondergaan. De resultaten van dit onderzoek zijn daarmee een ondersteuning voor het belang van een goede huisartsenzorg: veilig, eenvoudig, kostenbesparend en dicht bij huis.
Promotiegegevens
Promovendus: Geert Jan Geersing
Faculteit: Faculteit Geneeskunde
Proefschrift: Strategies in suspected venous thrombo-embolism in primary care
Promotor 1: Prof. dr. K.G.M. Moons
Promotor 2: Prof. dr. A.W. Hoes
Copromotor 1: Dr. R. Oudega
Datum en tijd: 27/9/2011, 14:30 uur
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht