Huisarts denkt niet aan zaadbalkanker

Huisartsen stellen bij zaadbalkanker vaak niet meteen de juiste diagnose en wachten met het doorsturen naar de uroloog. Dit terwijl het van levensbelang is om er op tijd bij te zijn. Wie er op tijd bij is, heeft meer dan 95 procent kans op genezing.

Stichting zaadbalkanker benadrukt dat het belangrijk is om een doctor’s delay te voorkomen. Vaak wordt zaadbalkanker pas laat ontdekt, hoewel de zwelling van de zaadbal die op kanker kan wijzen meestal al enige tijd duidelijk voelbaar is. Niet zelden is de zwelling pijnloos. De huisarts denkt in veel gevallen aan een ‘bijbalontsteking’ en schrijft dan antibiotica voor. Mannen kunnen ook klachten hebben door uitzaaiingen, zoals rugklachten. Het lichamelijk onderzoek breidt zich dan lang niet altijd uit tot de zaadballen.

Zaadbalkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen tussen de 15 en 35 jaar. Nu zijn dat in Nederland jaarlijks 751 mannen. Meer dan een verdubbeling in 20 jaar! Dit blijkt uit recente cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland.

Wereldkankerdag
Het doel van Wereldkankerdag, elk jaar op 4 februari, is aandacht te vragen voor kanker en wat we er tegen kunnen doen. Vroege ontdekking van kanker is een belangrijk onderwerp van internationale Wereldkankerdag 2015. Voor de meeste kankersoorten geldt immers: hoe eerder je het ontdekt, des te groter de genezingskans, zo ook voor zaadbalkanker.

Plaats een reactie