Huisarts beter bereikbaar

De patiënt wil zelf bepalen via welk medium hij wil communiceren; bijvoorbeeld in de auto via de telefoon snel een afspraak inplannen met de huisarts of thuis op de bank via de iPad een herhaalrecept aanvragen. Deze mogelijkheden kunnen door de sterke combinatie van Promedico en PAZIO ingevuld worden.

Promedico en PAZIO bundelen hun krachten om huisarts en patiënt met een geïntegreerd patiëntenportaal optimaal te kunnen bedienen. Op 13 september tekenden de voorzitter van PAZIO Jos Kuilboer (UMC Utrecht) en Promedico directeur Auke van der Kooi hiervoor de samenwerkingsovereenkomst. In de komende maanden ontwikkelt PAZIO het patiëntenportaal voor de klanten van Promedico: de huisartsen.

De combinatie van een gerenommeerd huisartsinformatiesysteem met een generiek patiëntenportaal biedt de huisarts vele voordelen. Het geïntegreerd aanbieden van diverse online diensten, zoals het maken van online afspraken, online consulten, het aanvragen van herhaalrecepten en andere mogelijkheden zijn in de nabije toekomst beschikbaar. Dit betekent niet alleen een betere bereikbaarheid van de huisartsen, maar ook meer efficiëntie en service voor de patiënten.

Het gemak van de (mobiele) patiënt
De vraag van consumenten verandert snel. Veel Nederlanders beschikken over een smartphone, of iPad en verwachten hiermee een veilige, simpele toegang tot hun portaal. Het in de zorg bekende ICT bedrijf Pharmeon heeft een aantal basisapplicaties zoals Afspraak Online, Consult Online en Herhaalrecept hiervoor ontwikkeld.

Promedico
Promedico is met haar ASP huisartseninformatiesysteem uniek omdat het ontwikkeld is voor gebruik via internet en daarmee werkplek onafhankelijk is. “Overal ter wereld kan de huisarts van Promedico veilig in zijn ASP informatiesysteem werken”, zegt Auke van der Kooi, directeur van Promedico. “Daarmee heeft de patiënt van een Promedico huisarts ook 7 x 24 uur via het patiëntenportaal toegang tot zijn huisarts, waar deze zich op dat moment ook bevindt. De snelle en adequate interactie tussen de patiënt en zijn huisarts is een enorme winst voor de patiënt. Altijd en overal staan zij in direct contact, indien dat noodzakelijk is. Daarmee is Promedico vooraanstaand onder de huisartsinformatiesystemen”, aldus Auke van der Kooi. Door de samenwerking met PAZIO wordt dit doel voor de patiënten van de Promedico huisartsen binnenkort werkelijkheid.

PAZIO; de verbindende factor
PAZIO is een patiëntgericht gezondheidsportaal, waarbij diverse gerenommeerde e-Health toepassingen in één leveranciersonafhankelijke omgeving worden gebundeld. Via een eenmalig inlog krijgt de patiënt toegang tot deze toepassingen. Door de samenwerking met Promedico kunnen huisartsen in hun eigen Promedico informatiesysteem een consult beantwoorden of uitslagen bekijken. De patiënt kan wanneer het hem uitkomt via internet een afspraak maken of een consult met zijn huisarts hebben.

“Een aantal maanden geleden tekende PAZIO al een samenwerkingsovereenkomst met PharmaPartners, een andere HIS leverancier”, aldus Jos Kuilboer van het UMC Utrecht. “PAZIO brengt meerdere partijen bijeen om voor de patiënten en zorgverleners geïntegreerde oplossingen te bieden. Door de integratie van PAZIO met de grootste HIS leveranciers kunnen we 60 % van de huisartsenmarkt bedienen en zo een bindende factor zijn, waardoor nieuwe ontwikkelingen echt een vlucht kunnen nemen. De patiënt kan daarbij op eenvoudige en veilige wijze online diensten afnemen van zijn eigen huisarts. Dit is een mooie stap in patiënt empowerment“.

Integratie met huisartsinformatiesysteem van Promedico
Het huisartsinformatiesysteem van Promedico zal de komende maanden worden geïntegreerd met PAZIO. De basistoepassingen Consult Online, Afspraak Online en Recept Online zullen snel aan de klanten van Promedico worden aangeboden. Hiermee is weer een stap genomen om de zorgconsument meer regie te geven over zijn eigen zorgproces.

Informatie over PAZIO: www.pazio.nl
Informatie over Promedico: www.promedico.nl

PAZIO is een ontwikkeling van het consortium van UMC Utrecht, Imtech, VitaValley, VitalHealth Software en Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentrum.

Plaats een reactie