Huidkanker is een chronische ziekte

Huidkanker is een chronische ziekte. Dat blijkt uit onderzoek van Simone van der Geer‐Rutten, die op 11 april 2012 promoveert aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Van der Geer‐Rutten is dermatoloog in het gespecialiseerde huidkankercentrum van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Dermatoloog Simone van der Geer-Rutten over huidkanker. Oproep Brabant 10 april 2012.

Zij stelde vast dat de helft van de mensen bij wie huidkanker is geconstateerd, nieuwe plekken ontwikkelen. Volgens haar voldoet de ziekte huidkanker aan de definitie die de World Health Organization (WHO) heeft gesteld aan het begrip ‘chronisch’.

Er is een wereldwijde epidemie aan huidkanker. Ongeveer 1 op 4 Nederlanders krijgt deze diagnose. Nu is onderzocht en vastgesteld dat de helft van de huidkankerpatiënten, bij wie de aandoening geconstateerd is, in de loop van de tijd meerdere nieuwe huidtumoren ontwikkelen. Daarom kan er gesproken worden over ‘chronische huidkanker’. Om effectief en efficiënt zorg te kunnen bieden voor deze nieuwe chronische ziekte en de kosten beheersbaar te houden is een nieuwe management strategie noodzakelijk.

Het onderzoek van Van der Geer‐Rutten beschrijft een innovatie op dit gebied: Disease Management voor Chronische Huidkanker. Een Disease Management Systeem (DMS) organiseert zorg voor één ziekte en omvat preventie, educatie, zelfmanagement en multidisciplinaire samenwerking. Het systeem wordt ondersteund door proactieve IT‐systemen, waarbij workflow management en process‐mining technieken van belang zijn om de zorg te evalueren en te optimaliseren.

One‐stop‐shop
Een belangrijk onderdeel van deze innovatie vormt de zogenaamde one‐stop‐shop voor huidkanker. Daarbij kunnen voor de meest voorkomende chronische huidkankerpatiënten de diagnose en behandeling op dezelfde dag plaatsvinden. Het Catharina Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis wereldwijd dat de one‐stop‐shop methode voor huidkanker heeft ingevoerd. Daarnaast concludeert Van der Geer‐Rutten dat gespecialiseerde verpleegkundigen kunnen worden ingezet bij het diagnostische proces van non‐melanoma huidkanker. Daarmee kan er efficiënter en effectiever zorg worden verleend tegen lagere kosten.

Dermatoloog Simone van der Geer‐Rutten verdedigt op woensdag 11 april haar proefschrift aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Zij promoveert op het onderwerp “Disease management voor chronische huidkanker”. Prof.dr. H.A.M. Neumann van het Erasmus Medisch Centrum is haar promotor, co‐promotor is dermatoloog Dr. Gertruud Krekels. Het proefschirft is tot stand gekomen met medewerking van het huidkankercentrum van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en de Technische Universiteit Eindhoven.

Van der Geer‐Rutten is na Gertruud Krekels, Judith Ostertag en Marc Verhaegh de vierde promovenda binnen de maatschap Dermatologie van het Catharina Ziekenhuis die op het onderwerp ‘huidkanker’ promoveert.

Plaats een reactie