Huidige ouderenzorg in Nederland niet toekomstbestendig

Veel Nederlanders voelen zich schuldig dat hun naasten worden verzorgd door professionals in verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg. En ook het personeel in de ouderenzorg vindt dat de zorg anders kan.

ActiZ ziet de ouderenzorg in Nederland veranderen en wil de noodzakelijke omslag in zorg-denken, zorg-vragen en zorg-verlenen stimuleren via een reeks regionale publieksdebatten.

Dat blijkt uit onderzoek dat onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van brancheorganisatie ActiZ heeft verricht.

Motivaction heeft de resultaten gepresenteerd op dinsdag 10 april 2012 tijdens een debat over de toekomst van de ouderenzorg in de Rode Hoed in Amsterdam.

Tijdens het debat dat geleid werd door Clairy Polak, zijn Marco van Meerdink (Raad van Bestuur Espria), Joris Slaets (hoogleraar ouderengeneeskunde), Sabine Uitslag (Tweede Kamer CDA) en Herman Vuijsje (socioloog en schrijver) met elkaar en met de zaal in discussie gegaan, waarbij onder andere in gaan is op het volgende.

– Past de ouderenzorg van nu bij de ouderen van straks of is een heel ander soort aanbod nodig?
– Hoe gaan we om met het dreigende probleem van schaarste aan personeel en middelen?
– Wat betekent dit voor onze blik op de verzorgingsstaat? Zijn we de afgelopen 30 jaar niet allemaal vreselijk verwend?
– Wat is de gewenste rol van de markt in de ouderenzorg?

In een bomvolle Rode Hoed waren naast zorgorganisaties, ook belangenverenigingen en cliënten- en patiëntenorganisaties in de ouderenzorg en politici aanwezig. Zij weten als geen ander dat er steeds meer ouderen zijn, deze ouderen andere zorg nodig hebben en dit veranderingen vraagt van hen, de medewerkers in de zorg, maar ook de rest van Nederland. Doel van het debat is dan ook om iedereen (de maatschappij en politiek!) wakker te schudden. Het moet anders in de ouderenzorg en daar moet iedereen een steentje aan bijdragen!

Het debat is georganiseerd door brancheorganisatie ActiZ en vormt het startsein van de campagne ‘Het Nieuwe Ouder Worden’, over het ontstaan van een nieuw soort ouderen en de maatschappelijke gevolgen. Meer informatie over de campagne en de debatten is te vinden op de site www.hetnieuweouderworden.nu.

De timing van deze campagne is niet toevallig gekozen. 2012 is het Europese jaar van Healthy Ageing. In heel Europa is vergrijzing en de toename van de zorgkosten een belangrijk thema. Wat opvalt, is dat in Nederland de kosten van de ouderenzorg het snelste stijgen zo blijkt uit een recent rapport van de Europese Commissie. Zij wijt dit aan de verregaande institutionalisering van onze zorg. Waar in andere landen veel ouderenzorg in handen is van vrienden en familie is in Nederland de neiging groot om het aan betaalde professionals over te laten. De titel van het Rode Hoed debat; “Hier is mijn moeder, regelt u het verder?” verwijst naar dit verschijnsel. Ook het Centraal Plan Bureau signaleerde onlangs dat de huidige organisatievorm zoveel personeel vergt dat dit in de toekomst niet meer valt te realiseren.

Meer informatie
– Radiointerview Aad Koster over het neiuwe ouder worden
– Dossier Toekomst langdurige zorg

Plaats een reactie